Kritik af kommune: Umenneskelig behandling af selvmordstruet

Middelfart Kommune bliver kritiseret af psykiater for langvarig sagsbehandling i sag med 45-årig selvmordstruet mand.

”Umenneskeligt” og ”beskæmmende” sådan betegner speciallæge i psykiatri, Helle Lisle, Middelfart Kommunes behandling af en 45-årig mand, som er i ressourceforløb.

Flere erklæringer fra læger og specialister slår fast, at den 45-årige mand, som ønsker at være anonym, er psykisk belastet af den langvarige sagsbehandling.

Manden er i behandling hos psykiater Helle Lisle.

Hun er ikke i tvivl om, at kommunens fastholdelse af den syge og psykisk sårbare 45-årige i det, der for ham opleves som et endeløst ressourceforløb, har gjort ham selvmordstruet.

- Der er tale om en umenneskelig håndtering fra kommunens side, som gør patienten dårligere. Kommunens ageren over for ham de seneste år har været den faktor, der har drevet ham så langt ud psykisk, fastslår psykiater Helle Lisle.

Langvarig sagsbehandling forværrer situation
Sagen begyndte tilbage i 2008, hvor den nu 45-årige mand blev sygemeldt på grund af posttraumatisk stresssyndrom og mistede jobbet.

Psykiater Helle Lisler vurderer, at det vil forværre risikoen for selvmord, hvis den 45-årige skal i yderligere ressourceforløb.
Psykiater Helle Lisler vurderer, at det vil forværre risikoen for selvmord, hvis den 45-årige skal i yderligere ressourceforløb.

Siden har han været igennem grundige både fysiske psykiske udredninger.

Selvom manden har været i systemet i otte år og har været igennem flere praktikforløb og arbejdsprøvninger, er der endnu ikke truffet en endelig afgørelse om, hvorvidt den 45-årige mand er berettiget til fleksjob eller førtidspension.

Netop den langvarige sagsbehandling og usikkerhed om fremtiden er med til at forværre den 45-årige mands situation, forklarer Helle Lisle:

- Sagen bliver trukket i unødigt langdrag. Der ligger så mange lægepapirer, og sagen er så veloplyst og har været det i lang tid, så det er meget vanskeligt at se noget formål med, at kommunen ikke får truffet en endelig afgørelse.

Flere sager fra Middelfart
Sagen fra Middelfart Kommune er blot en af flere, hvor kommunen bliver kritiseret for unødige lange ressourceforløb og jobafklaringer, og det bliver kritiseret af psykiater Helle Lisle. 

- Det, der er ekstra beskæmmende, når jeg ser på det som læge, er, at selvom hans tilstand bliver dårligere og dårligere, bliver det slet ikke medtaget i kommunens vurderinger.

Jobcenterchef Per Rasmussen i Middelfart Kommune kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger til TV 2/FYN, at der kan være mange årsager til at sager trækker i langdrag.

- I Middelfart Kommune arbejder vi i den her type sager på at udvikle borgerens arbejdsevne, og det kan være en langvarig proces, siger Per Rasmussen.

TV 2/FYN er bekendt med den 45-årige mands identitet. Han har givet tilladelse til, at oplysninger i hans sag kommer frem og til, at psykiater Helle Lisle udtaler sig. 

Oversigt

    Oversigt