Kritik af mange varetægts-fængslinger

Antallet af varetægtsfængslinger er på et alt, alt for højt niveau. Det mener flere fynske forsvarsadvokater, som TV2/FYN har talt med.

Forsvarsadvokater mener, at brugen af varetægtsfængslinger på Fyn og i resten af landet har taget overhånd. Alt for mange varetægtsfængsles, lyder kritikken fra advokater i både Odense, Svendborg og Middelfart.

- Det er en skandale, mener advokat Niels Rex fra Odense.

Uskyldige, indtil andet er bevist

Han bliver bakket op af advokat Michael Meyn fra Svendborg, der forklarer, at varetægtsfængslede som udgangspunkt er uskyldige, indtil andet er bevist. Alligevel risikerer de mange måneder bag tremmer.

- Det er skræmmende for retssikkerheden, siger han om tendensen.

Statistikken viser, at antallet af påbegyndte varetægtsfængslinger i Fyns Politikreds er det højeste i fire år.

De senest offentliggjorte tal er fra 2009, og her var der ifølge Justitsministeriet 448 påbegyndte varetægtsfængslinger i Fyns politikreds.

En voldsom stigning

Indenfor de kommende måneder bliver tallene for 2010 offentliggjort, og vurderingen fra både politiet og advokater er, at antallet er mindst lige så stort eller større.

- Det er min opfattelse, at der er en voldsom stigning i varetægtsfængslinger. Herunder også varetægtsfængslinger, der sker på et alt for tyndt grundlag, siger Michael Meyn.

Antallet af varetægtsfængslinger af tre måneder eller mere er samtidig på landslan steget eksplosivt op gennem nullerne, og Danmark ligger i top i Europa i antal varetægtsfængslinger.

- Nogen gange er der en overdreven tillid til politiet. Det er som om, at alle - både befolkningen og dommeren - tænker, at der må være noget om snakken, og så varetægtsfængsler man, siger Niels Rex.

Følger retningslinjer

Mikael Söberg er formand for Den Danske Dommerforening. Han peger på, at landets dommere bare følger de retningslinjer, som politikerne har givet via lovene.

- Det er et rent politisk spørgsmål. Vi følger retsplejelovens retningslinjer, hvor der er beskrevet, hvornår man kan varetægtsfængsle folk, forklarer han.

For en lille måned siden begik en 19-årig mand selvmord i arresten i Odense, efter at han var blevet varetægtsfængslet.

- Det kan være meget, meget hårdt at sidde varetætsfængslet på grund af usikkerheden om, hvornår man slipper ud, siger seniorforsker Peter Scharff Smith fra Institut for Menneskerettigheder.

Oversigt

    Oversigt