I det fynske folks tjeneste

Kritik af ny lov: - De unge skal beskyttes mod sexchikane, vold og trusler

Jobpatruljen kalder den nye restaurationslov “dybt uansvarlig”. Loven giver unge under 18 år lov til at servere alkohol på restauranter.

00:28

En ny restaurationslov giver unge helt ned til 15-års-alderen lov til at servere øl og spiritus for caféer og restauranter, og det møder kritik fra Jobpatruljen, der arbejder for bedre ansættelsesvilkår for unge mellem 13 og 17 år.

- Vi synes, at man skal tænke på de unge. Når politikerne vælger at lave den lovgivning, er det dybt uansvarligt, siger jobpatruljekoordinator Nicolai Larsen.  

Læs også 15-årige må servere alkohol, men ikke købe: - Det er absurd

- De unge skal være i fokus. De unge skal beskyttes mod sexchikane, vold og trusler, forklarer han.

På Fiskehuset Bogense arbejder 16-årige Annika Ovesen og Nicolaj Nielsen. Selv om restaurantejeren ikke vil have, at de serverer alkohol for gæsterne, er de enige med Jobpatruljen i, at det ville være et problem, hvis de gjorde.

- Det kunne godt være, man kom til at pisse nogle af, hvis jeg nu spurgte om id, fordi jeg ikke kan se, om de er fyldt 18 år eller ej, og de så blev sure. Så ville jeg komme i en dårlig situation, siger Nikolaj Nielsen.

- Vi ved ikke, hvordan vi skal reagere på det, og hvor meget vi må give dem, så det er bedre, de voksne gør det, tilføjer Annika Ovesen. 

00:23

Video: Sune Jørgensen

Luk video

Jobpatruljen, der varetages af fagforeningerne 3F og HK, er en oplysningskampagne, der hver sommer møder de 13- til 17-årige på deres fritidsjob.

Her informerer de de unge om lønforhold, rettigheder og arbejdsforhold på arbejdsmarkedet.

Venstre: Her må unge 18 år servere alkohol

Den nye lov møder dog ikke kun kritik fra Jobpatruljen, men også Lægeforeningen, Børnerådet, Kræftens Bekæmpelse og vin- og spiritusbranchen, der advarer imod at lade de helt unge servere alkohol.

Det er regeringen og Dansk Folkeparti, der står bag den nye lov. Hos Venstre ser man dog ingen problemer i at lade unge ned til 15-års-alderen servere alkohol nogle steder.

- Unge under 18 år må servere øl eller spiritus på steder, som har til hovedformål at servere mad. Det betyder, at de unge må servere en øl til en pizza på et pizzeria eller et glas vin til noget mad på en restaurant, siger folketingsmedlem Jane Heitmann (V).

Den nye restaurationslov trådte i kraft 1. Juli.

Se hele interviewet med Nicolai Larsen herunder: 

02:27 Luk video