I det fynske folks tjeneste

Kritik: SDU-forsker er for mediebevidst

Historiker Thomas Wegener Friis fra SDU bryder med sit fags konventioner, når han afslører en mulig, dansk topspion.

100 millioner kroner til nyt forskningscenter på Syddansk Universitet

Det mener flere andre forskere, skriver Berlingske.

Thomas Wegener Friis hævder, at en "offentligt kendt dansk mand" har spioneret for det kommunistiske styre i DDR, men han vil ikke fortælle, hvem personen er, for han mangler fortsat den endegyldige dokumentation. Men der er tale om den værste spionsag nogensinde herhjemme.

Afviser kritikken

Hermed bryder Thomas Wegener Friis afgørende med historieforskningens grundprincipper, mener flere af hans kolleger. En seriøs forsker går først ud med sin historie, når han har dokumentationen i orden.

- Traditionelt sørger man for at underbygge sin forskning og publicerer først sine resultater, når man har den fulde historie. Thomas Wegener Friis' fremgangsmåde er ekstrem mediebevidst og skaber uden tvivl opmærksomhed, men han kan jo ikke overbevise os om, at historien holder, siger professor Thorsten Borring Olesen fra Aarhus Universitet.

Koldkrigsforskeren afviser kritikken.
- Det er ikke mig, der er gået til medierne med denne sag. Jeg blev spurgt af BT, om der er sager, som ikke er blevet afdækket, og jeg kunne ikke med god samvittighed sige nej, når jeg vidste, at vi sad med noget stort, siger Thomas Wegener Friis.