I det fynske folks tjeneste

Kuffert skal skaffe sygehusbesparelser

En ny-udviklet kuffert kan sammen med en internetopkobling spare det syddanske sundhedsvæsen for mange millioner kroner. I øjeblikket optager patienter med rygerlunger rigtig mange sygehussenge, men snart kan de behandles i eget hjem i stedet for.

Karen Eriksen fra Svendborg afprøver som den første kufferten med indbygget kamera.

Man regner med, at 2-400.000 danskere lider af KOL - også kendt som rygerlunger. En fynbo om dagen dør af den sygdom, og på de medicinske afdelinger ligger der en KOL-patient i hver femte seng.

- Det er et stort samfundsøkonomisk problem, og et stort problem for patienterne, der ofte bliver indlagt flere gange om året, siger lungesygeplejerske Anne Sorknæs, Sygehus Fyn.

Men en ny kuffert udviklet i et samarbejde mellem Sygehus Fyn og it-firmaet GITS fra Odense kan nu sørge for, at lungepatienterne kan udskrives hurtigere.

Med kufferten i hånden kan de nemlig hele tiden komme i kontakt med sygehuspersonalet. En internetopkobling er det hele der skal bruges.

Med et tryk på en knap kommer patienten i kontakt med en sygeplejerske eller læge, som så via kameraer kan tale med patienten. I hjemmet kan patienten lave diverse målinger, som sygeplejersken kan se resultatet af - og derefter vurdere om der skal ændres i medicineringen.

- Selv om kufferten koster penge, og der skal være personale til at tage imod opkaldene, vil det på længere sigt spare mange indlæggelser, forudser Michael Hansen-Nord, der er ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, Sygehus Fyn.