Kultursted truet

Fremtiden er usikker for Odenses kultursted, Skibssmeden. På et tidspunkt skal det rives ned, og brugerne er bekymrede for at de så ikke har noget sted at lave eksperimenterende kunst.

Skibssmeden på Odense Havn bliver brugt til eksperimenterende teater, musik og dans.

Huset er base for Odenses kreative iværksættere, der ikke har råd til at leje lokaler.

- Hvis man har en god ide, så koster det ikke noget, siger Jeppe Sand, leder af Det Skrå Teater.

Men det er snart slut. Odense Havn har sat grunden til salg som en del af havnefornyelsen. Og indtil stedet er solgt, låner Odense Kommune lokalerne ud til de kreative iværksættere.

Men med salget mister kunstnerne et sted at udfolde deres kreative eksperimenter.

- Jeg frygter, at funktionen kommer til at mangle i Odense, siger Jeppe Sand.

Kan se behovet

Odenses kulturpolitikere kan godt se behovet, men de vil ikke forpligte sig til at stille lokaler til rådighed.

- Jeg vil ikke udstikke nogen løfter til den ene eller den anden, men jeg vil sige, at det vi har et meget stort fokus på, er at finde faciliteter til alle dem, der gerne vil udøve sig kulturelt, når det er sådan, at vi kan kombinere det at have tomme bygninger stående med nogen, der gerne vil fylde liv i dem, siger kulturrådmand Steen Møller (K).

Jeppe Sand erkender, at man ikke bare kan forvente at få stillet lokaler gratis til rådighed af kommunen, men siger samtidig at muligheden gør, at fremtidens kulturiværksættere udklækkes, fordi de har stedet.

Per Berga Rasmussen (EL), der er medlem af kulturudvalget, viser også forståelse, men han mener samtidig ikke, at kommunen er forpligtet til at skabe rammer for de kulturelle eksperimenter.

- Vi har vel ikke nogen juridisk forpligtelse, men for Enhedslisten er det utrolig vigtigt, netop det vi kalder det kulturelle vækstlag, at de får nogle ordentlige betingelser, fordi det er netop igennem de kulturelle vækstlag, der skabes ny og kreativ kultur, siger han.

Nye tomme lokaler

Steen Møller er ikke bekymret. Han mener, der nok skal dukke en løsning op.

- Der vil hele tiden komme nye steder, som står tomme, og hvor vi vil prøve at gå i dialog med ejerne, hvad enten det er Odense Havn eller private ejere, om at få puttet noget liv i de bygninger mens de ellers bare står tomme, siger han.

Jeppe Sand har fået beroligende ord fra politikerne. Men det er bare ikke nok til sikre rammerne, når Skibssmeden forsvinder.

- Ikke noget løfte, men tag det roligt. Og det vil jeg så gøre, jeg vil tage det roligt, men det er klart, at på et tidspunkt skal der jo handles, hvis vi vil det her.

Oversigt

    Oversigt