Kun Region Syddanmark er blå: Fire andre regionsråd er røde

Efter valget er det kun Region Syddanmark, der har et blåt flertal. Alle andre regioner i landet er røde.

Regionerne i landet blev lidt rødere ved tirsdagens valg.

Socialdemokratiet tog Region Sjælland fra Venstre, hvor Heino Knudsen (S) er konstitueret som ny formand med et flertal bag sig.

Der er indgået aftale mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten, hvilket giver et flertal i regionsrådet på 23 mandater. Den nuværende regionsrådsformand, Jens Stenbæk, genopstillede ikke. I stedet var Venstres spidskandidat Jacob Jensen, der i dag er finansordfører for Venstre på Christiansborg.

Dermed sidder socialdemokraterne nu på formandsposten i fire af de fem regioner.

I Region Syddanmark bevarede Venstre og Stephanie Lose posten. 

Her følte Villy Søvndal og Socialdemokratiet sig kørt ud på et sidespor i forhandlingerne om det kommende regionsråd. Den tidligere udenrigsminister var kørt i stilling som SF's spidskandidat til posten som regionsformand, og partiet fik et godt valg og erobrede med 13,7 procent af stemmerne seks mandater i regionsrådet. Alligevel blev SF ikke inviteret med i forhandlingerne om regionsrådets sammensætning.

I Region Nordjylland skaffede Ulla Astman sit parti en fremgang på to mandater til i alt 18.

En aftale med De Radikale, SF, Enhedslisten og Venstre sikrer den siddende regionsrådsformand et robust flertal.

Det ser ud til at blive socialdemokraten Anders Kühnau, der afløser partifællen Bent Hansen som formand for Region Midtjylland.

Anders Kühnau har som sit partis spidskandidat ganske vist ikke formået at hæve socialdemokraternes stemmeandel, og derfor taber han også et mandat. Det rokker dog ikke ved, at han med hjælp fra partierne fra valgforbundet, kan mønstre 22 af de 41 mandater.

I Region Hovedstaden kan Sophie Hæstorp Andersen blive siddende. Hun bevarede Socialdemokratiets 13 mandater. Venstre gik to tilbage. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt