Kunderne må vente: Odense mangler ledige smede og svejsere

Rekordlav ledighed blandt Dansk Metals medlemmer på Fyn. Derfor kan jern- og metalindustrien ikke stampe de smede og svejsere op, der er brug for.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ingen ledige smede og stort set ingen svejsere at finde i Odense. Det viser de seneste tal fra Dansk Metal. 

I Odense er der lige nu i alt 180 ledige medlemmer, de eftertragtede svejsere er der kun syv ledige af. 

-Så lavt et tal har vi ikke set siden finanskrisen. I realiteten kan man spørge sig selv, om der i det hele taget er ledige svejsere, for de syv skifter fra det ene virkarjob til det andet, siger formand Lars Henning Hansen

quote -Så lavt et tal har vi ikke set siden finanskrisen. I realiteten kan man spørge sig selv, om der i det hele taget er ledige svejsere

Lars Henning Hansen, formand Dansk Metal Odense

Billedet er nogenlunde det samme på Sydfyn, mens Vestfyn oplever en endnu lavere ledighed.

For smedenes vedkommende er der en håndfuld ledige skibsbyggere, der ifølge Lars Henning Hansen også skifter imellem forskellige virkarjob. Rustfaste klejnsmede er der ingen ledige af og kun få ledige sorte klejnsmede.

- Det er jo rigtig godt, men i virkeligheden er det en udfordring for brancherne, at der ikke er hyldevarer. Nu tager de fra hinanden, og det er jo godt nok for vores medlemmer at lønnen kan stige. Men det hæmmer væksten i de fynske industrivirksomheder, at der ikke bare er den arbejdskraft, som man har behov for, siger metalformanden i Odense.

Han frygter, at virksomhederne enten flytter et andet sted hen efter arbejdskraften, eller at de går i stå.

Industrien efterlyser flere af under, der vælger som Mads Dybmose. Han er 17-år og vil gerne i lære som klejnsmed. Efter at være droppet ud af 10. klasse arbejder han nu som arbejdsdreng hos stålvirksomheden Lars Broe. 
Industrien efterlyser flere af under, der vælger som Mads Dybmose. Han er 17-år og vil gerne i lære som klejnsmed. Efter at være droppet ud af 10. klasse arbejder han nu som arbejdsdreng hos stålvirksomheden Lars Broe. 
Foto: Sara Fuglsig

 

Akut mangel på arbejdskraft

Hos stålvirksomheden Lars Broe er det netop fire rustfaste klejnsmede, de står og mangler. Men også en elektriker og to bukkere til at arbejde i toholdsskift. Virksomheden producerer hæve-sænkeplatforme og køkkeninventar, men også specialopgaver og står akut og mangler arbejdskraft. 

- Vores kunder er begyndt at insource deres produktion til Danmark igen, fordi kunderne efterspørger kvaliteten og en hurtigere levering. Det indebærer, at vi har brug for flere folk, og dem kan vi ikke skaffe, siger direktør Lars Broe.

Virksomheden tæller 62 ansatte, hvoraf de 14 er lærlinge. Men der går tid, før de er klar, samtidigt har virksomheden travlt som aldrig før i den 23 år lange historie.

Ordrebogen bugner både på bordplader, maskindele, drejeriet og i glasblæseriet og gør det langt frem i tiden. Men når kunden står og mangler en emhætte, kan virksomheden ikke nå at samle den, fordi de mangler en elektriker. Lars Broe kæmper med at hyre private elektrikere ind med at hjælpe, for kvaliteten skal være i orden.

- Hvis kunderne oplever for lange leveringstider, finder de bare et andet sted at få tingene lavet. Førhen var de oppe på ti ugers leveringstid, når de bestilte i Kina. Vi siger seks ugers leveringstid, og hvis ikke vi holder det, kan de ikke vente på det, siger Lars Broe.

 

Mangler smede

TV2 /Fyn satte fokus på problemet for knapt et år siden, hvor branchen gik sammen for at forbedre situationen. Men det er kun blevet værre og der er længere og længere mellem arbejdsløse smede. 

De seneste ledighedstal fra Dansk Metal i maj viser, at den samlede ledighed nu er nede på 2,5 procent. Og ledigheden blandt medlemmerne fortsætter nedad.

- Hvis man tror at de faggrupper her kommer rejsende hertil fra Polen og Rumænien en masse, så tager man fejl. Det gør de ikke, for de har ikke de rigtige kvalifikationer til virksomhederne, siger Lars Henning Hansen.

Han er bekymret over den manglende tilgang af nye faglærte og efterlyser flere unge til at uddanne sig som industriteknikere, værktøjsmagere, automatikteknikere, svejsere, smede og it-support. For der er en større afgang af faglærte, som går på pension, end der er nye unge til at tage over.

Lars Broe mangler en elektriker til at samle emhætter. Virksomheden har travlt som aldrig før, men kan ikke få de faglærte, der er brug for
Lars Broe mangler en elektriker til at samle emhætter. Virksomheden har travlt som aldrig før, men kan ikke få de faglærte, der er brug for
Foto: Sara Fuglsig

 

Kronisk bagefter

Under finanskrisen bredte arbejdsløsheden sig, og ledigheden i Dansk Metal var dengang ti procent. Det var i januar 2010. Nu er der fuld gang i industrien i Danmark, og de seneste år har arbejdsløshedskurven været jævnt nedadgående. 

Hos stålvirksomheden Lars Broe forsøger de at nå mere med overarbejde, for det er umuligt at finde de faglærte, der skal til. Virksomheden er en del af et nye fælles tiltag i den rustfrie klynge for at sætte fokus på flere lærepladser. Men det er en lang proces, og Lars Broe kæmper med at være kronisk bagefter ordrestrømmen.

- Hvorfor kommer der ikke en jobkonsulent herud fra Jobcenteret og spørger, hvad de kan hjælpe os med, siger direktør Lars Broe.

Arbejdsmarkedets parter har netop taget hul på tredje runde af trepartsforhandingerne, der handler om efter- og videreuddannelse.

 

Kræver større profilering

I Dansk Metals A-kasser har man stor succes med at parre ledige medlemmer med virksomheder, der mangler arbejdskraft via "Metal Jobservice". Derudover har forbundet sat gang i arbejdet med "Metal Karriereplan", der skal gøre det nemmere for medlemmer at vælge relevant efter- og videreuddannelse inden for metalfagene.

Ifølge Lars Henning Hansen skal der et øget fokus på mængden af kvalificeret arbejdskraft og det vil kræve en større profilering af de faglige uddannelser og erhvervskoler. Både over for elever, lærere i folkeskolen og forældre.

- Vi har gjort mange ting, men vi kan ikke sige, vi har gjort det godt nok. For så ville vi ikke stå her i dag, og så havde vi jo en større søgning, siger Lars Henning Hansen. 

 

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt