KV 17: Konservative har en skjult vælgerreserve

Konservative står langt stærkere lokalt end de nationale meningsmålinger indikerer.

Det Konservative Folkeparti har en smule medvind i meningsmålingerne i øjeblikket, men selv om partiet stadig kun står til lidt over fire procent på landsplan, skal man ikke undervurdere partiet op til det kommende kommunalvalg.

Kigger man på de seneste tre kommunalvalg, er der nemlig en tendens til, at de Konservative klarer sig bedre ved kommunalvalgene, end de nationale meningsmålinger indikerer. 

Det så vi blandt andet ved sidste kommunalvalg, hvor partiet i meningsmålingerne lå og rodede omkring de fire procent. Alligevel fik de 8,5 procent af stemmerne og i alt 13 borgmesterposter i hele Danmark.

- Det var et flot resultat, siger tidligere S-minister Carsten Hansen.

Den tidligere politiker, som i dag er senior advisor i Public Affairs bureauet Rud Pedersen, diskuterer i denne uges udgave af programmet Politik og Spin det kommende kommunalvalg i Odense med TV 2/Fyns politiske kommentator Jesper Buch. 

- Hvis man ser på resultatet i Odense, så var det faktisk ikke så ringe, selv om partiet fik en gevaldig øretæve af vælgerne. Konservative løb trods alt med 10,6 procent af stemmerne. Det var langt over niveauet i de landsdækkende meningsmålinger, og pænt over det, som partiet fik i de andre danske kommuner, siger Jesper Buch.

Valgprognose, Odense Kommune.

De Konservative har med andre ord en skjult vælgerreserve, som de seneste mange år har været med til at sikre partiet et bedre lokalt resultat end på landsplan.

Carsten Hansen mener, at en del af forklaringen skal findes i organisationen.

- I Odense, som jeg kender til, har de Konservative en stærk bastion i erhvervsliv og håndværksvirksomheder, siger Carsten Hansen.

De Konservative står i følge en valgprognose til tre mandater i Odense, - det samme som ved valget i 2013. Prognosen er udarbejdet af lektor Christian Elmelund-Præstekær, som er leder på Institut for Statskundskab på SDU.

Prognosen viser i øvrigt, at der er dømt tæt løb til kommunalvalget med 15 mandater til rød blok og 14 mandater til blå blok.

 

 

Oversigt

    Oversigt