Kvinder over 65 år undersøges for livmoderhalskræft

4.500 syddanske kvinder over 65 år er blevet tilbudt en undersøgelse for livmoderhalskræft.

Med livrem og seler

Kvinderne får tilbuddet, fordi der er tvivl om, hvorvidt deres registrerede framelding i indkaldesystemet for livmoderhalskræftscreening skyldes, at de selv havde meldt sig fra eller skyldes en it-mæssig fejl.

Der er tale om en sidste opfølgning på sagen om livmoderhalskræftscreening, som tidligere har resulteret i, at 7.500 syddanske kvinder mellem 23 og 65 år, der var frameldt programmet, blev gentilmeldt og fik tilbudt en undersøgelse for livmoderhalskræft.

I forlængelse af det besluttede regionerne efterfølgende at frameldte kvinder, der i mellemtiden var fyldt 65 år, og som derfor ikke længere er omfattet af screeningsprogrammet, skulle gives et tilbud om en afsluttende undersøgelse.

- Vi ved, at der blandt de kvinder, vi skriver til nu, er nogle, der selv har meldt sig fra programmet på et tidligere tidspunkt, fortæller direktør for sundhed Per Busk i Region Syddanmark og fortsætter:

- Vi vil gerne være sikre på, at vi ikke kommer til at overse nogle, og derfor skriver vi til alle frameldte kvinder over 65 år, så alle får muligheden for en kontrolundersøgelse. For en sikkerheds skyld går vi altså både med livrem og seler.

Han tilføjer, at der blandt de kvinder, der nu inviteres til undersøgelse, ikke er nogen, der har fået stillet en diagnose for livmoderhalskræft efter frameldingstidspunktet.

Det gamle Fyns Amt

Frameldingerne fandt sted i perioden fra 1981-2007 og knyttede sig til it-systemer, der ikke har været i brug siden 2007.

Konsekvensen af frameldingerne var, at de berørte kvinder, der på frameldingstidspunktet var bosat i det tidligere Fyns Amt og Ribe Amt, ikke fik regelmæssige invitationer til undersøgelse for livmoderhalskræft.

Formålet med undersøgelsen er at forebygge, at celleforandringer udvikler sig til livmoderhalskræft.

Kvinder, der har modtaget et brev, skal kontakte deres egen læge for at bestille en tid.

Oversigt

    Oversigt