Læger blev advaret om risiko for fejlbehandling i it-system

Patienter i Syddanmark kan være blevet fejlbehandlet på grund af fejl i et journalsystem, viser notater.

Patienterne på Region Syddanmarks sygehuse har været i risiko for at blive fejlbehandlet siden en opdatering af patientjournalsystemet Cosmic 30. november. 

Systemet indeholder livsvigtige informationer om patienternes sygdomme, symptomer og medicin.

Det fremgår af en række interne notater, som Fyens Stiftstidende er kommet i besiddelse af, og som er sendt til alle læger og sygeplejersker på sygehusene.

Det skriver Fyens Stiftstidende onsdag.

Det første notat blev sendt i en e-mail til medarbejderne i torsdags med en besked om, at der var "fundet fejl i Cosmic, der giver stor risiko for, at der dokumenteres på forkerte patienter".

Siden fulgte fire andre notater, hvor fejlene blandt andet kaldes "patientkritiske", og hvor det fremgår, at fejlene indebærer en potentiel "risiko for fejlbehandlinger" samt "forveksling af patientdata".

Direktør på Odense Universitetshospital Niels Nørgaard Pedersen bekræfter advarslerne til lægerne og sygeplejerskerne. 

Han betegner dog risikoen for patienterne som lille og fortæller, at der nu skal foretages en større stikprøvekontrol på alle regionens sygehuse, selv om fejlene nu skulle være rettet.

- Vi har foretaget nogle stikprøver nogle steder og er også i gang med at lave en større stikprøve på alle regionens sygehuse for at sikre os, at vurderingen af, at der ikke er sket fejl, er rigtig, siger han til Fyens Stiftstidende.

Direktøren for leverandøren CGI Danmark, Martin Pedersen, understreger, at man arbejder for at minimere fejlene.

- Vi skal selvfølgelig få rettet de fejl, der er opstået. Og så skal vi have forbedret vores testprocesser, så vi sikrer os, at der ikke sker sådan noget her igen ved fremtidige opdateringer, siger han.

Oversigt

    Oversigt