Læger og lektorer bag købmandsdisken

I den foreningsdrevne Storms Hjørne på Tåsinge har de landets vel nok højst uddannede butikspersonale.

I Troense på Tåsinge har en flok lokale frivillige taget kampen op mod de store supermarkeder. Derfor kan byens borgere nu sende deres poder ned efter en pose kartofler i ulvetimen. Købmandforretningen Storms Hjørne er nemlig genåbnet i de legendariske lokaler, hvor der har været købmand siden 1881.

Dagligvarer i over 100 år

Engang havde Troense hele syv købmandsbutikker. Den mest centrale i byen var Købmand Storm på hjørnet af Slotsalléen og Grønnegade. Den blev grundlagt tilbage i 1881 af Christian Storm. Her blev der drevet købmand af skiftende ejere og med skiftende held helt frem til 1984, hvorefter blandt andet en kombineret købmand og bager, en frisør og et galleri har holdt til i lokalerne. 

Købmandshandlen blev for svær at drive på grund af konkurrence fra supermarkeder, men så spirede ønsket om en lokal købmand blandt Troenses beboere, og nu er Storms Hjørne en realitet.

Lokale kræfter ville have en købmand

En medlemsskare på ca. 150 medlemmer har hver skudt en andel i at få Storms Hjørne op at stå. Ca. 40 af dem  er praktiske medhjælpere i den foreningsdrevne købmandshandel, der tilbyder både dagligvarer og lokale, økologiske produkter. Formålet er dels at skabe fællesskab i lokalsamfundet og dels at yde en ekstra service for byens gæster.

Der er mange gøremål for de frivillige: To gange om ugen kører dagligvaregruppen til Dagli´Brugsen i Sundhøj for at hente varer. Specialvaregruppen sørger for, at der er vin og lokale øl på hylderne, og butiksvagter står klar bag disken for at betjene kunderne, der lige står og mangler en halv liter piskefløde.

Læger med mere bag købmandsdisken

Medlemsskaren består af en broget flok tåsinger, blandt andet læger, kiropraktorer, sygeplejesker, lærer og IT-konsulenter. Så kunderne kan blive betjent af landets vel nok mest alsidigt uddannede butikspersonale.

Måske man endda kan spørge om gode råd om den dårlige ryg, ømme knæ eller irriterende computer  - hvis der da ikke er kø i ulvetimen i Storms Hjørne.

Storms Hjørne i Troense har åbent alle dage fra 9-12 og 15-18.

Fyn live sender direkte fra Storms Hjørne torsdag kl. 17.30.

På Tåsinge har en flok beboere taget kampen op mod de store supermarkeder og på frivilligt basis fået deres helt egen købmand stablet på benene. I Storms Hjørne har der været købmandshandel siden 1881, og nu kan borgerne i Troense igen sende ungerne ned efter en liter mælk uden at skulle starte bilen. Vores reporter Signe Ryge har været i Troense. 

Oversigt

    Oversigt