Lægerne dropper konflikt - formand trækker sig

Lægerne beslutter sig for ikke at aflevere deres ydernumre. Og derfor er lægekonflikten sat på standby.

De praktiserende læger afleverer ikke deres ydernumre som varslet, og dermed er lægekonflikten i første omgang afværget. Det oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) på et pressemøde lørdag.

Samtidig trækker Henrik Dibbern sig overraskende som formand. Konstitueret formand er Bruno Melgaard Jensen, der er formand for PLO-Midtjylland og læge i Odder.

Henrik Dibbern talte for at konflikte, men han havde kun 24 læger i det 51 store repræsentantskab bag sig.

25 læger i et delt repræsentantskab stemte for ikke at gøre alvor af truslerne om at indlevere de såkaldte ydernumre, og derfor traf han beslutningen om at gå.

Ifølge Bruno Melgaard Jensen havde Dibbern ikke tillid til regionernes formand, Bent Hansen (S), der skal forestå de kommende forhandlinger mellem læger og regioner om lægernes fremtidige arbejdsforhold.

Beslutningen, som blev truffet på et længere møde lørdag, er den foreløbige kulmination på en langvarig konflikten mellem staten, regionerne og lægerne.

Med beslutningen kan lægerne og Danske Regioner nu sætte sig ned for at prøve at finde ud af, hvordan de overordnede økonomiske rammer for lægernes virke skal være.

Bent Hansen har oplyst, at han er klar til at viske tavlen ren forud for forhandlingerne.

Derudover har regionerne fundet ekstra 65 millioner kroner til at dække nogle af de ekstra opgaver, lægerne får i fremtiden. Lægerne har lagt op til at det vil koste 108 millioner kroner.

Den oprindelige aftale mellem lægerne og regionerne, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb 1. april, uden at parterne var blevet enige om en ny aftale.

Regionerne ville have mere magt over planlægning i praksisserne, mens lægerne ønskede at beholde deres indflydelse.

Da forhandlingerne så brød endeligt sammen i begyndelsen af maj, opsagde regionerne aftalen med lægerne.

Efterfølgende annoncerede regeringen et lovindgreb, som blev vedtaget torsdag. Lovindgrebet forlænger den nuværende overenskomst et år, hvorefter en ny aftale træder i kraft.

Den nye aftale fastlægger de overordnede rammer for lægernes virke og lægger sig tæt op af regionernes ønsker.

Løn og de økonomiske vilkår skal dog stadig forhandles på plads af lægerne og regionerne, og parterne har altså nu et år til at blive enige.

Lægerne har gennem store dele af forløbet truet med at træde helt ud af samarbejdet med regionerne - altså deponere deres såkaldte ydernummer. Det var det, de tog stilling til på lørdagens møde.

Ifølge en opgørelse fra PLO var flere end ni ud af 10 læger parat til at deponere ydernummeret.

Det ville betyde, at danskerne skulle betale for lægehjælp, men det bliver altså ikke tilfældet.

Oversigt

    Oversigt