Lægers bijob: Nyt IT-system skal give overblik

Region Syddanmark vil give sygehusene bedre overblik over lægers bijob efter kritik fra Statsrevisorerne.

Regionerne har ikke styr på, om lægerne tager andre job ved siden af arbejdet på sygehusene. Det risikerer at gå ud over patientsikkerheden, lyder kritikken onsdag fra Statsrevisorerne.

Hos Region Syddanmark har man i forbindelse med kritikken besluttet at indføre et nyt it-system, som skal give sygehusene bedre overblik over lægernes bibeskæftigelse.

Koncerndirektør i regionen, Rikke Vestergaard, tager kritikken alvorligt.

- På det her felt har vi ikke været påpasselige nok, siger hun i en pressemeddelelse.

- Ude på de enkelte afdelinger skal man selvfølgelig have et præcist overblik over, hvad afdelingens læger beskæftiger sig med ved siden af deres arbejde på afdelingen.

Rigsrevisionen har blandt andet påpeget, at flere afdelinger på regionens sygehuse ikke vurderer karakteren af lægernes bijob.

Afdelingsledelserne vurderer eksempelvis ikke, om der er interessekonflikt mellem lægernes arbejde på sygehusene og deres bijob.

I det nye system skal lægerne fremover indberette al deres bibeskæftigelse.

Hospitalslæger må gerne have bijob, men det må hverken i omfang eller indhold gå ud over deres arbejde på hospitalet.

Og samfundet er afhængig af, at lægerne "giver en ekstra hånd med" i form af et bijob, understreger Rikke Vestergaard:

- Eksempelvis kan vi kun være tilfredse, når en anæstesiolog (narkoselæge, red.), der arbejder på et af vore sygehuse, i sin fritid bijobber som læge i akutlægebilen på et af regionens andre sygehuse.

Ifølge Statsrevisorerne risikerer lægernes bibeskæftigelse at gå ud over patientsikkerheden, hvis lægerne eksempelvis bijobber for meget, så de møder trætte op på deres arbejde.

Derudover er der risiko for misbrug af hospitalernes ressourcer, interessekonflikter og mindre fleksibel arbejdstilrettelæggelse, når lægerne arbejder ved siden af.

Oversigt

    Oversigt