I det fynske folks tjeneste

Bærweekend i Vester Hæsinge: Lær at lave iransk mad med sure bær

Denne weekend afholdes der store-bærweekend i Vester Hæsinge på Fyn. Især personer med iransk baggrund valfarter til arrangementet, fordi kirsebær er en vigtig del af iransk madlavning. Få opskriften på en af de tradtionelle retter i bunden af denne artikel.

Sure kirsebær er i fokus i Vester Hæsinge i denne weekend. Foto: Kasper Eland Marquardtsen

Kunder langvejs fra er i denne weekend taget til Vester Hæsinge for at købe sure bær. 

- Vi har rigtig mange kunder med anden etnisk baggrund, der kommer og køber en masse surkirsebær, fortæller Tina Hansen, der driver Ejlsøgård sammen med sin mand Jens Jørgen. 

Hvor kirsebærene i danske retter tit hører sammen med det søde køkken og risalamande, er de i iransk madkultur med i mange forskellige slags retter. Blandt andet kan de saltes og tørres og bruges i risretter.

Læs også Campinglivet hitter: Men der skal da være fladskærm og sofa i teltet

Det følte Tina Hansen sig inspireret af, og derfor inviterede hun i år den iranske kok Anoush Khistandar med til bærweekenden, hvor han har budt på snacks og lært fra sig om iransk madkultur. 

Mere fokus på egne råvarer

Hun er tilfreds med fremmødet til arrangementet. 

- De sidste par år er der kommet mere fokus på, at man skal ud at plukke sine egne råvarer. 

En af de fremmødte er iranske Maryam Tahersima, der til dagligt bor i Esbjerg og er kørt halvanden time for at plukke og købe kirsebær. 

- De smager fantastisk, siger hun. 

- Traditionelt er det mad, vi elsker i Iran, og det her er det eneste sted, vi kan købe det og plukke det. Og kun en gang om året. Så det er det hele værd at køre herover, siger hun.

- Vil vise, hvor maden kommer fra

På Ejlsøgård bliver der dyrket jordbær, ribs, solbær, sød- og surkirsebær, og der er mulighed for at plukke alle de forskellige bær selv.

- Der er mange, der har fortalt mig, at de gerne vil ud at vise børnene, hvor bærene kommer fra. Vi har også jordbær. Der har været en masse børnefamilier ude at plukke, og de har madpakke med, og de hygger sig, siger hun. 

Bærweekenden afholdes lørdag og søndag fra klokken 10-17. 

 

Læs også Kærligheds-hippie-agtig baghavefest: - Det er et magisk sted at spille

Herunder kan du få opskriften på den traditionelle iranske ret Albaloo Polo

Ingredienser:

• 3 kopper god basmati ris (ca. 500 g.)

• 800 g. surkirsebær

• 500 g kylling (lår eller overlår) eller 400 hakket kalve/oksekød ca. 15%

• 2 stk. løg

• 1-2 gram safran

• Pistacieskive og mandelskive 50 g. (kan undlades)

• Så meget som nødvendigt salt, sortpeber, gurkemeje

• 500 g sukker

01:25

Se kok Anoush Khistandar lave retten Albaloo Polo.

Luk video

Opskrift på Albaloo Polo med kylling eller kødboller:​​​​

1. Blød først ris i lidt salt og vand i 1-3 timer.. Hæld den derefter i en gryde med kogende vand og rør rundt en gang imellem indtil den bliver halvblød og ”lidt levende” 

 

2. Fjern kerner fra kirsebærene, og hæld dem i en gryde. 

 

3. Hæld sukker og vand på kirsebærene, og lad dem koge i cirka 10 minutter.

 

4. Si vandet fra de kogte kirsebær

 

5. Forbered kyllingen samt løg i en gryde eller i ovnen.

 

6. Hæld lidt olie og vand i en gryde og læg fladbrød i bunden.

 

7. Hæld kogte ris og kogte kirsebær i gryden i lag. Når alle lag er lagt, så hæv varmen et par minutter for at dampe risen. Sænk derefter temperaturen til under middel og lad retten stå i 20 til 30 minutter.

 

8. Hvis du ønsker det, kan du lægge et stykke smør på risen, mens du damper.

 

9. Hæld lidt dampet ris i en skål, og tilsæt safran til den og læg den til side til dekoration.

 

10. Hæld den resterende Albaloo Polo i en serveringsskål, og dekorér med safran, pistacie og mandelskiver og forbered kylling på den.

 

Albaloo Polo med kødboller

Brug 400 g. hakket kalve/oksekød i stedet for kylling som blandes med resten af ingredienserne i gryden.

 

Tilsæt salt, sortpeber, gurkemeje og finhakkede løgene til kødet og ælt dem. Derefter form dem med dine hænder til små kødboller (lidt større end surkirsebær). Steg kødbollerne på en pande med lidt olie.

Se mere