Lån i schweizerfranc dræner Assens

En række kommuner har samlet tabt 210 millioner kroner på at spekulere i omstridte lån.

Overalt i landet er kommuner som Næstved, Vordingborg, Silkeborg og Assens ved at gøre tabene op efter en bekostelig spekulation i schweizerfranc-lån.

Alene i år har 22 kommuner indfriet eller omlagt de dyre lån, og i 12 af kommunerne har det givet et samlet kurstab på 210 millioner kroner, skriver Politiken.

I februar blev de omstridte lån forbudt at optage. Alligevel har yderligere 26 kommuner stadig lån i schweizerfranc. Det fremgår af Politikens aktindsigt hos 95 af landets 98 kommuner.

Godt og vel hver anden har forsøgt sig med lån eller såkaldte valuta- eller rente-swap, optaget i schweizerfranc. Kommunerne blev nemlig ikke tvunget til at kvitte lånene med det samme ved lovvedtagelsen i februar.

At mange kommuner i midten af 00'erne faldt for fristelsen til at optage lån i schweizerfranc, skyldtes, at det dengang var langt billigere end danske lån.

- Som kommune forsøger man at se på alle de midler, man har til rådighed for at få flere penge, siger Ivan Hansen (S), borgmester i Sorø Kommune, til Politiken.

Kommunen står til et tab på 7,8 millioner kroner.

Midt i oprydningsfeberen sætter Finn Østrup, økonomiprofessor ved CBS, spørgsmålstegn ved, om et forbud mod lån i andre valutaer end kroner og euro er nok.

Eller om kommunerne i det hele taget skal forbydes at flirte med alternative finansieringsmetoder:

- Kommunernes opgaver er velfærdsydelser. Det er at sørge for kloakker og børnehaver. Deres opgaver er ikke avancerede finansielle transaktioner, som bliver indgået med finansielle virksomheder, siger han til Politiken.

Oversigt

    Oversigt