Landbrug i krise: Søren har svært ved at se lyset

Nye tal fra landbrugets videnscenter SEGES viser, at hver 6. landbrug risikerer at gå konkurs. Det gælder ikke mindst for Søren Brems på Sydfyn.

Krisen i landbruget er nu så alvorlig, at mange landmænd risikerer at gå konkurs. Tal fra landbrugets videnscenter SEGES viser, at gælden i landbruget sidste år voksede til 379 mia. kroner, og at hvert 6. landbrug risikerer at dreje nøglen om.

Søren Brems fra Bjerne har været landmand i 23 år, og han er en af de landmænd, der måske snart skal lede efter et nyt arbejde.

- Jeg håber ikke, at det er ned ad bakke, men lige nu er man jo lidt pessimistisk. Det er svært at se lyset. Jeg håber og tror på at det vender, men jeg tror også, der er mange, der er nødt til at dreje nøglen om inden, siger Søren Brems.

Krisen skyldes blandt andet lave afregningspriser og manglende likviditet, lyder det fra SEGES.

- Det er altså meget svært for landmændene at tjene penge til sig selv i øjeblikket. Den stigning, vi har set i gælden,  skyldes en forholdsvis sløj driftsindtjening sidste år. Det er da en alvorlig situation, landbruget er i, siger Frank Øland, som er cheføkonom i SEGES.

Også landbrugsorganisationen CentroVice er bekymret for udviklingen og mener ikke, at det er noget landmændene kan løse alene.

- Samfundsøkonomien skal være opmærksom på, at vi er et erhverv, som frembringer 160 mia i eksportindtægter og laver 150.000 arbejdspladser. Hvis man ønsker at fastholde det, skal man rette opmærksomheden skarpt på landbrugserhvervet i øjeblikket, for vi er i dyb krise, siger Niels Rasmussen, som er formand i CentroVice.

Søren Brems krydser fingre for at krisen driver over. Ellers kan det få konsekvenser for familien.

- Det vil jo betyde, at vi skal finde et nyt hus, og jeg skal ud og have et almindeligt stykke arbejde fra syv til fire, siger Søren Brems.

Første halvår af 2016 bød på hele 133 konkurser i landbruget. Det er en stigning fra samme periode i 2015, hvor tallet var 88.

 

Krisen i landbruget er nu så alvorlig, at mange landbrug risikerer at gå konkurs.

 

Oversigt

    Oversigt