I det fynske folks tjeneste

Landbrug og landskab skal smelte bedre sammen

Store landbrugsbygninger kommer fremover med i kommuneplaner. Faaborg-Midtfyn Kommune er med i nyt projekt.

Store landbrugsbygninger kommer fremover med i kommuneplaner. Faaborg-Midtfyn Kommune er med i nyt projekt.

Faaborg-Midtfyn er sammen med Esbjerg og Skive udvalgt som eksempel-kommuner i projektet, der løber frem til oktober 2012.

De tre kommuner er udvalgt på grund af deres forskellige landskabelige udfordringer og muligheder for at placere landbrugets store bygninger og biogasanlæg.

Konflikter med landbrug og naboer

Driftsbygninger på store landbrug og fælles biogasanlæg fylder godt i landskabet og bliver ofte genstand for konflikter mellem landbrug, naboer og naturen.

For at undgå disse konflikter skal kommunerne derfor tænke planlægningen af disse store bygninger ind i de kommuneplaner, som de skal lave hvert fjerde år.

Kræver velfunderet planlægning

Første skridt på vejen er det nye udviklingsprojekt mellem Naturstyrelsen, Realdania og KL, som skal inspirere kommunerne til den kommende planlægningsopgave. Projektet hedder 'Landbruget og landskabet i kommuneplanen'.

- Vi lever i en tid, hvor rigtig mange skal dele pladsen i det åbne land. Der er landbrug, biogasanlæg, vindmøller og fritidsaktiviteter for blot at nævne nogle stykker. Samtidig skal der også være plads til naturoplevelser og karakteristiske landskaber. Det kræver en velfunderet planlægning både at sikre erhvervslivets udviklingsmuligheder og at omgivelserne ikke lider overlast, siger vicedirektør Sven Koefoed-Hansen, Naturstyrelsen.

Ved du noget? Så send os et tip