I det fynske folks tjeneste

Landbruget glæder sig over bankpakke

Landbrugsorganisation er glad for den politiske aftale om at lave et finansieringsinstitut for landbruget.

Lau Hvid Hansen fra Nordfyn er en af de landmænd, der glæder sig over den nye støtte

Regeringens plan for bankerne vil bidrage til optimisme i landbruget.

Sådan lyder det fra administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Carl Aage Dahl. Han glæder sig over regeringens udspil, som blandt andet skal hjælpe landbruget på fode.

- Vi er glade for aftalen om et landbrugsfinansieringsinstitut. Aftalen er et vigtigt skridt på vejen mod at finde en løsning for de mange dygtige og sunde landbrugsbedrifter, som - på grund af den finansielle krise de sidste tre år - er fanget i Finansiel Stabilitet. De landmænd får nu muligheden for at komme videre, siger han.

En væsentlig del af bankplanen har til hensigt at redde en del af dansk landbrug, der hidtil har haft svært ved at låne penge.

Det vil ske via en statslig landbrugsbank, der får mulighed for for at låne tre milliarder ud til landbruget. Landbrugsbanken bliver ejet af Nationalbanken og finanssektoren.

Og det er et nødvendigt tiltag, som regeringen - med Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i spidsen - sætter ind med, mener Carl Aage Dahl.

- Situationen i den finansielle sektor har i lang tid været fastfrossen. Og det har skabt stor usikkerhed og frustration hos mange landmænd, som - trods en sund drift - ikke har kunnet låne penge til at vedligeholde og udvikle bedriften, siger han.

Selvom aftalen først og fremmest er en positiv nyhed for landbrugssektoren, mener Carl Aage Dahl, at det er positivt nyt for hele den finansielle sektor.

- Nu vil sektoren igen engagere sig i et erhverv, som i øjeblikket har stor fremgang i indtjening og eksport. Et erhverv, som vil skabe indtjening til bankerne, men også vækst og arbejdspladser til hele Danmark, siger han.

Foruden økonomisk støtte til landbruget vil regeringen opsplitte FIH Erhvervsbank, så Finansiel Stabilitet overtager de store lån i ejendomme.