Landbrugets krise presser bankkunder

Krisen i landbruget berører ikke kun landmanden. For alle andre fynboer risikerer nemlig også at blive ramt af landbrugets enorme problemer.

Det mener økonomer og eksperter. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik havde en fynsk landmand i 2010 i gennemsnit en gæld på ti millioner kroner.

Og en opgørelse fra hjemmesiden tvangsauktioner.dk viser, at der i 2011 var anmeldt 89 tvangsaktioner af fynske landbrug - mod kun 11 i 2005.

I alt har dansk landbrug ifølge en professor i finansiering en gæld på hele 360 milliarder kroner.

- Vi kender ikke problemets virkelige omfang, men jeg vil sige, det er en bombe under systemet, fortæller Finn Østrup fra Copenhagen Business School til TV 2/FYN.

Gælden er oparbejdet i midten af det seneste årti, hvor landmændene var pressede af dårlige afkast på produkterne.

Samtidig gav bankerne landmændene lov til at låne penge til for eksempel at købe stadig dyrere og dyrere jord.

- Landmandens indtjeningskilde har været lidt under pres og for at forsøge at gøre den bedre, har man investeret - understøttet af finansieringskilder, der gerne vil stille kapital til rådighed, siger administrerende direktør hos landbrugsorganisationen Centrovice, Henrik Borup Jeppesen.

Men landbrugsgælden presser bankerne på Fyn og i resten af landet. De må i flere tilfælde indse, at landmanden aldrig kommer til at betale sin gæld tilbage - at pengene er tabt.

Og det skader osse almindelige privatkunders økonomi.

- Bankerne skal jo have en indtjening et sted fra. Og da det er svært og håbløst at få noget fra landbruget, må man finde pengene andre steder. Og der er privatkunder jo en oplagt mulighed, siger Finn Østrup.

Ifølge Forbrugerrådet har man allerede set, at bankerne for eksempel hæver renten på privatudlån for at kompensere for tab i landbruget.

- Det sidste års tid har det været sådan, at bankerne har skruet på rentemarginalen. Altså forsøgt at sende regningen fra tab på landmand videre til forbrugerne, fortæller Vagn Jelsøe, der er afdelinngschef i Forbrugerrådet.

Finn Østrup vurderer, at både bankerne og landmændene er gået for langt:

- Jeg tror, hvis bankerne kunne gøre det om, så havde man aldrig lånt så mange penge ud til landbruget, det er helt sikkert. Der har været en eufori, men man har ikke tænkt sig godt nok om. Simpelthen.

SE MED ONSDAG AFTEN KLOKKEN 19.30 PÅ TV 2/FYN.

Oversigt

    Oversigt