Landbrugsformand: Svineproduktionen må afvikles

Med den udvidede russiske boykot af danske fødevarer, er der ikke længere basis for en omfattende svineproduktion i Danmark. Det mener formanden for Centrovice, der nu foreslår, at polikerne laver en skrotningsordning til svineproducenter.

- Det er ikke længere rentabelt at producere svin, og det er et politisk skabt problem. Derfor må politikerne gå ind og regulere produktionen, siger Niels Rasmussen formand for Centrovice.

Baggrunden for det drastiske forslag, er en udvidet boykot af danske fødevare i Rusland, som følge af krisen i Ukraine.

- Boykotten er politisk skabt, og vi havde håbet på en løsning, men intet tyder på, at det sker. Hvis ikke politikerne regulere produktionen, så gør markedet det selv, og det vil få store samfundsøkonomiske konsekvenser, siger Niels Rasmussen.

I dag er der omkring 7-800 svineproducenter på Fyn, og de mærker alle, at afsætningspriserne er helt i bund.

- Der er ikke penge i at producere grise. Markedet er væk, og det rammer enten den enkelte landmand eller hele samfundet, siger landbrugsformanden.

I følge Niels Rasmussen må politikerne derfor enten sætte penge af til oplagring af svinekød eller indføre en skrotningsordning, så landmændene selv kan trække sig ud af branchen.

- Hvis markedet skal regulere hvilke svineproducenter, der overlever, bliver det de unge og store besætninger, der går nedenom og hjem. Men hvis der bliver en skrotningsordning, kan det måske blive de gamle og ineffektive svineproducenter, der vil tage imod en skrotningspræmie, siger Niels Rasmussen.

Oversigt

    Oversigt