Landets næsthøjeste ledighed: - Odense har et omfattende problem

Ledighedsproblemet i Odense er et meget omfattende og komplekst problem, som kræver mange forskellige indsatser. Sådan lød det mandag middag, da Beskæftigelses Task Force Odense præsenterede sine anbefalinger til at nedbringe ledigheden.

Ledigheden i Odense er den næsthøjeste i landet, og det skal der nu gøre noget ved. Odense Kommune nedsatte i december Beskæftigelses Task Force Odense. Og mandag fremlagde gruppen sine anbefalinger.

- Der er ikke et quickfix, man lige kan ordne. Ledighedsproblemet i Odense er et meget omfattende og komplekst problem, som kræver mange forskellige indsatser, siger Carsten Koch, der har stået i spidsen for task forcen.

- Alle de instrumenter, der overhovedet kan tænkes inden for beskæftigelsesindsatsen skal tages i anvendelse, siger Carsten Koch.

Seks anbefalinger fra task force

Beskæftigelses Task Force Odense præsentede seks anbefalinger, der skal skaffe flere i job:

  1. Odense Kommune skal indgå i forpligtende fællesskaber med virksomheder.
  2. Job-first skal være mindsettet i jobcentret.
  3. Odense skal have et forpligtende samarbejde med a-kasserne og fagforeningerne
  4. De lediges mobilitet skal øges
  5. Fokuser indsatsen for de ufaglærte, faglærte og ikke-vestlige borgere
  6. Nedsæt et governance board til implementering af indsatserne.

- Vi anbefaler, at samarbejdet med virksomhederne styrkes. Målet er klart. Vi skal have flest mulige i ordinære private job, men vejen dertil kan gå over virksomhedspraktik, løntilskudsforløb og voksenlærlinge, siger medlem af task forcen, Jørn Tolstrup Rohde, der er bestyrelsesformand i 3C Group og i Blue Ocean Robotics.

Odense har en helt særlig historisk betinget situation, der ligger til grund for, at ledigheden er så høj, sagde medlem af task forcen Nikolaj Malchow-Møller, der er dekan ved det samfundsvidenskabelige fakultet på Syddansk Universitet.

Odenseanere er ikke særligt gode til at pendle

- Det arbejdsmarked, der er rundt om Odense er ganske beskedent. Der er cirka 90.000 arbejdspladser inden for 30 minutters kørsel. Det samme gælder Middelfart. Så selv om Odense er en stor by, er arbejdsmarkedet ikke særligt stort. Og så er vi odenseanere ikke særligt gode til at pendle, fortæller Nikolaj Malchow-Møller.

Med dagens anbefalinger fra Beskæftigelses Task Force Odense er der nu lagt op til et langt sejt træk.

- Og alle, der har det mindste med beskæftigelsesindsatsen at gøre i kommunen, skal involveres, siger Carsten Koch.

- Der er ikke et quickfix, man lige kan ordne. Ledighedsproblemet i Odense er et meget omfattende og komplekst problem, som kræver mange forskellige indsatser, siger Carsten Koch, der har stået i spidsen for task forcen.
- Vi anbefaler, at samarbejdet med virksomhederne styrkes. Målet er klart. Vi skal have flest mulige i ordinære private job, men vejen dertil kan gå over virksomhedspraktik, løntilskudsforløb og voksenlærlinge, siger medlem af task forcen, Jørn Tolstrup Rohde
- Det arbejdsmarked, der er rundt om Odense er ganske beskedent. Der er cirka 90.000 arbejdspladser inden for 30 minutters kørsel. Det samme gælder Middelfart. Se selv om Odense er en stor by, så er arbejdsmarkedet ikke sælrigt stort. Og så er vi Odenseanere ikke særligt gode til at pendle, fortæller Nikolaj Malchow-Møller.

 

Oversigt

    Oversigt