Landets sidste afholdshotel i Svendborg lukker

Det sidste afholdshotel i Danmark, Stella Maris i Svendborg, lukker midt i næste uge. Det er meget smerteligt, mener Indre Mission.

Alkoholforbuddet på danske hoteller er nu snart historie. Landets sidste missionshotel, der ligger i Svendborg, lukker nemlig 1. december.

- En æra slutter, og det er meget, meget smerteligt, siger formanden for Indre Mission Hans-Ole Bækgaard.

Det er fortid med hoteller med en historisk og religiøst betinget afholdskultur i Danmark. Hoteller uden minibar og tv på værelserne.

Den kultur blomstrede op for omkring 100 år siden.

Kun ganske få sømandshjem fastholder stadig alkoholforbuddet, inden også de langsomt uddør. Der er kun seks sømandshjem tilbage, og tre er lukningstruede.

Det er en nødvendig modernisering på måske over 18 millioner kroner, der er blevet en alt for stor økonomisk mundfuld for Indre Mission for at redde sit hotel i Svendborg. Blandt andet køkkenet kører på dispensation og skal totalt fornys, men det er for dyrt.

Hotellet Stella Maris (havets stjerne) har i årtier været en kronjuvel i den indremissionske bevægelse. Ejendommen ligger smukt og fredeligt lige ud til Svendborgsund.

Stedet har i årevis været præget af stille ophold for primært ældre, for religiøse stævner, for fast mission gennem morgenandagt dagligt klokken 09 året rundt - og minus alkohol. Et hotel uden tv, minibar eller telefon på værelserne.

Nu risikerer den hvide bygning så at blive endnu mere stille. Den hidtidige direktør, Bjarne Hvidberg, frygter, at Stella Maris kommer til at stå som et blødende sår og vil forfalde. En smuk bygning, der måske slet ikke kan sælges.

- Men jeg håber det bedste, siger han, der er bitter over lukningen, men tager den til efterretning, siger han.

Kirkehistoriker Kurt E. Larsen fra Menighedsfakultetet i Aarhus siger, at andre hoteller i dagens Danmark sagtens kan skabe den ro under opholdet, som fortidens missionshoteller var garanter for.

- Lukningen af det sidste missionshotel er ingen katastrofe, men en æra er slut, siger han.

Oversigt

    Oversigt