I det fynske folks tjeneste

Landets største kommune skal finde sin vej frem

Masser af dejlig natur, motorvej ved de store byer og hyggeligt havnemiljø - Faaborg-Midtfyn har det hele. Alligevel flytter flere borgere væk, end der flytter borgere til kommunen, og kampen om arbejdspladserne er heller ikke én Faaborg-Midtfyn ser ud til at vinde.

Gå en tur i Svanninge Bakker, spis en is på havnen i Fåborg - eller bo billigt i Ringe, tæt på Odense både i tog og bil. Det er ikke fordi Fyns, og landets, geografisk største kommune ikke kan levere - både i herlighedsværdi og effektiv infrastruktur. Alligevel er affolkningen af kommunen nu i gang for fjerde år i træk. Når skatteborgerne forsvinder, bidrager det endnu mere til den skæve udvikling: 180 millioner kroner skal spares eller "effektiviseres" på kommunens budget inden 2017, og hverken hos den ene eller den anden side af det politiske spektrum i kommunen kan man finde klare, kontante veje til at nedbringe kommunens pengeforbrug.

Skolelukninger har allerede været gennemført, så det er formentlig ikke hér, kommunen kan hente store millionbeløb. Hvis kommunens økonomi skal bringes i balance, er det uhyre vanskeligt at komme uden om serviceforringelser, der gør ondt. Hvilke konkrete steder, der skal spares, er det vanskeligt at få kandidaterne til at pege på, her i ugerne op til 19. november.

Visionen for Venstres nye kandidat, Christian Thygesen, er at støtte erhvervslivet til at få så stor en fremgang i kommunen, at det kan trække velfærdslæsset. Det skal ske ved at fokusere kommunens investeringer, så bosætning og erhvervsudvikling tilgodeses i nord ved Ringe - og turismen hjælpes og støttes i syd omkring Fåborg. Desuden skal kommunen markedsføres til omverdenen, så både virksomheder og skatteborgere "opdager" kommunen i højere grad end i dag.

Siddende borgmester, Hans Jørgensen (S), afviser på forhånd at bruge store skattebeløb på en markedsføringskampagne, og mener i stedet at det er den gode, smidige drift af kommunen, der skal sikre omdømmet - gennem mund-til-mund-metoden.

Den 19. november er det altså en forholdsvis klassisk afvejning borgerne skal igennem, når de står i stemmeboksen: skal krydset sættes ved den yngre og uprøvede liberale kandidat, med fokus stift rettet på erhvervsudvikling? Eller skal det være den næsten tyve år ældre, klassiske lokalpolitiker, der længe har bevist at han kan drive kommunen, men ikke har formået at sikre økonomisk fremgang?

Ifølge TV 2/FYNs politiske redaktør, Jesper Buch bliver to faktorer afgørende for konstitueringen på valgaftenen:

- For det første svinder antallet af taburetter i byrådssalen. Fremover består byrådet i Faaborg-Midtfyn kommune af 25 medlemmer mod 29 i dag. Dét kan forrykke balancen væsentligt, specielt hvis de mindre partier kan ryge helt ud af byrådet. Den anden afgørende faktor bliver de landspolitiske tendenser. Den socialdemokratisk ledede regering, med statsminister Helle Thorning Schmidt i spidsen går fra den ene katastrofale meningsmåling til den næste - og selvom landspolitik og lokalpolitik ikke nødvendigvis hænger direkte sammen, findes der næppe ret mange socialdemokrater landet over, der vil være utilfredse dagen efter valget, hvis stemmetallet på liste A er den samme som sidst.

Ved du noget? Så send os et tip