I det fynske folks tjeneste

Landmænd i krise

Når det fynske dyrskue åbner fredag, sker det i skyggen af den værste landbrugskrise siden 30'erne. Den fynske landbrugsforening vurderer, at mellem hver fjerde og tredje landmand har haft en særdeles alvorlig samtale med sin bank inden for de seneste par år.

02:35

Jens Skov Rasmussen er en af de fynske landmænd, der har måttet stoppe. I dag er stalden tom for dyr.

1 af 2

I følge udviklingschef i Landboforeningen Centrovice, Kristian Hedeager Nielsen, står det i øjeblikket helt slemt til hos omkring 50 fynske landmænd.

En af dem, der netop har forladt erhvervet, er Jens Skov Rasmussen fra Tommerup. Den 49-årige tidligere landmand har lige solgt gården på tvangsauktion efter at have haft den almindeligt til salg i halvandet år.

- Vi besluttede, at ville sælge for at værne om os selv i fremtiden. Jeg bliver 50 år til sommer, og hvis jeg skulle nå noget andet i livet, skulle jeg videre nu, siger Jens Skov Rasmussen.

Familien Rasmussen håber nu, at de i løbet af et par år kan få en gældssanering. Jens Skov Rasmussen er i øvrigt uddannet agronom og har fået job hos Centrovice som konsulent.

- Det har været hårdt for os alle. Børnene var kede af det, da vi fortalte det, men efter at vi havde snakket beslutningen om at stoppe igennem, har vi fokuseret på lyset i den anden ende, siger Jens Skov Rasmussen.

Svag optimisme

Ud af Fyns cirka 1000 landbrugsproducenter har 250-300 haft en alvorlig samtale med banken inden for de seneste år. En samtale der har handlet om, hvorvidt landmanden skulle stoppe eller om et eller andet drastisk skulle foretages, for at han overhovedet kunne fortsætte.

- Visheden om at vi nu har højere afregningspriser på mælk og svinekød har lettet situationen og gjort at nu kan vil lige trække vejret lidt, men at sige at det er ovre, vil ikke være ærlig snak. Udfordringerne er der stadig, siger udviklingschef Kristian Hedeager Nielsen til TV 2/FYN.
 
Se mere på TV 2/FYN kl. 19.30