Landsbyer: endnu et søm i ligkisten for Udkantsdanmark.

Det vækker vrede i landets mindre kommuner, at transportminister Lars Barfoed (K) er klar til at skære markant i Post Danmarks service.

For selv om ministeren ifølge Jyllands-Posten endnu ikke vil oplyse, om det bliver i form af færre omdelingsdage, højere pris eller måden posten omdeles på, er formanden for Landsbyerne i Danmark ikke i tvivl om, hvem der står tilbage som taber.

- Det skuffer mig enormt, at ministeren nu taler om serviceforringelser på postområdet. For det vil unægteligt gå hårdt ud over landområderne, siger Carsten Abild fra Otterup, formand for Landsbyerne i Danmark og medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Venstre.

Svenske tilstande

For nylig blev de svenske og danske postselskaber fusioneret til Posten Norden. Og forskellen på servicekravene i de to lande er stor.

I Sverige leveres der kun post fem dage om ugen, og husstande i landdistrikterne får ikke nødvendigvis brevene leveret ved døren.

Carsten Abild frygter, at det netop er den svenske model, politikerne vil komme frem til.

- Det er vigtigt for landområderne, at der ikke bliver rykket ved den livsnerve, som posten leverer næsten dagligt. For mange langt ude på landet er postbuddet ofte den eneste, som besøger huset i dagligdagen, siger han.

Forsker er enig

Lektor Jørgen Møller fra Aalborg Universitet, som forsker i landsbyudvikling og afvikling, advarer også politikerne mod at pille ved leveringen af post til Udkantsdanmark.

- Borgerne er allerede begyndt at miste troen på, at politikerne satser på landdistriktsdanmark. Dårligere postomdeling kan være det sidste lille stik, der får læsset til at vælte og for alvor få folk til at flygte fra landet, siger han.

Oversigt

    Oversigt