Landsbylægerne forsvinder

Manglen på læger slår nu for alvor igennem i de fynske udkantsområder. De små landsbysamfund må de kommende år sige farvel til deres praktiserende læge.

Flyttekasserne er blevet i Holger Rasmussens lille enmandspraksis. Landsbyen Jordløse mister sin praktiserende læge.

- Jeg er ked af at flytte fra Jordløse efter 17 år. Men jeg kan se at det ikke længere kan lade sig gøre, siger Holger Rasmussen.

Problemet ligger i de stigende krav til alment praktiserende læger. Patienterne bliver udskrevet hurtigere fra sygehusene - kronisk syge bor længere tid i hjemmet - og almindelige patienter går simpelthen oftere til læge end tidligere. Lægerne på landet skal kunne klare det hele.

- Det er utrolig vanskelig at klare det hele ene mand, og derfor er vi nød til at slutte os sammen i større enheder, siger Holger Rasmussen

Alternativet er værre

Holger Rasmussen flytter fra landsbyen Jordløse til en større lægepraksis i Haarby. Her i byens gamle rådhusbygninger vil arbejdet kunne deles af i alt seks praktiserende læger.

- Det går jeg ud over borgerne når de får længere til lægen. Men alternativet er at der slet ikke er læger i lokalområet, og derfor vil vi gerne i dialog med borgerne, siger Bo Libergren(V), der er formand for udvalget for praksisområdet i Region Syddanmark. 

En trussel der kan blive reel på grund af manglen på nyuddannede læger.

- Hvis folk i Jordløse skal have en læge i nærområdet, så er vi nød til at rykke sammen i større enheder, lyder det fra Holger Rasmussen.

Hver tredje praktiserende læge regner med at gå på pension inden for de næste fem år, og det vil øge presset endnu mere på lægerne i yderområderne.

Oversigt

    Oversigt