I det fynske folks tjeneste

Landsretten frikender professor for injurier

Koldkrigsprofessor Bent Jensen er fredag i landsretten blevet frifundet i injuriesag mod journalist.

Østre Landsret frifinder professor Bent Jensen for anklager om injurier i en sag, hvor han har hævdet, at journalisten Jørgen Dragsdahl virkede som KGB-agent, oplyser Ritzau.

Dermed omstøder Østre Landsretten en dom fra Retten i Svendborg fra 2010, hvor Jørgen Dragsdahl fik medhold i sit sagsanlæg mod Bent Jensen.

I forbindelse med domsafsigelsen fredag, hvor en række kendte ansigter såsom Søren Krarup, Jesper Langballe, Lars Hedegaard og Pernille Frahm er til stede, oplyser retsformand H.C. Thomsen, at Østre Landsrets afgørelse er enstemmig.

Bent Jensen blev tilbage i 2010 ved Retten i Svendborg dømt i sagen.

Dommen lød på 20 dagbøder á 2000 kroner.

Derudover blev Jensen dømt til at betale 309.278 kroner i godtgørelse til Jørgen Dragsdahl.

Sagen begyndte tilbage i 2007, da Bent Jensen, som på det tidspunkt var leder af Center for Koldkrigsforskning, i Jyllands-Posten beskyldte Jørgen Dragsdahl for at have været agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB i 1970'erne og 80'erne.

Jørgen Dragsdahl havde stævnet Bent Jensen for 35 påstande, som ifølge Dragsdahl var krænkende i en sådan grad, at det var en overtrædelse af straffelovens paragraf om injurier.

Østre Landsret begrunder sit resultat med, at der må gælde vide rammer for professorens ytringsfrihed, selv om Bent Jensen efter landsrettens opfattelse ikke har ført faktuelt bevis for, at Jørgen Dragsdahl skulle have været KGB-agent.

Retten lægger i den forbindelse vægt på, at Bent Jensen ikke har påstået, at Jørgen Dragsdahl skulle have overtrådt straffeloven, og at Dragsdahl som offentlig kendt journalist og debattør må tåle en vis kritik.

Sagen er vel nok danmarkshistoriens dyreste injuriesag. For Jørgen Dragsdahls vedkommende er advokatsalæret gennem årene løbet op i 2,5 millioner kroner.

Ved fredagens dom er Jørgen Dragsdahl af landsretten blevet dømt til at skulle betale 600.000 kroner i sagsomkostninger.

Der har været iværksat indsamlinger i regi af støttegrupper til begge parter i sagen.

Ved du noget? Så send os et tip