Langelænderne fester med frikadellerne

For tiende år i træk fejrer langelænderne frikadellen ved årets Frikadellefest på havnen i Lohals.

quote De fleste kan lide frikadeller, og så vi allesammen et forhold til, hvordan den skal være, og så kan vi jo godt lide at putte noget i munden

Mogens Juhl, formand for Frikadellefesten i Lohals

Musik, øl og lune deller er ingredienser til  årets frikadellefest i Lohals på Langeland, der i år kan fejre ti års jubilæum. Og ifølge formanden bag, så skal frikadellefestlighederne sætte Nordlangeland på landkortet.

- Frikadeller er noget, vi allesammen kan forholde os til. De fleste kan lide frikadeller, og så har vi allesammen et forhold til, hvordan den skal være - og så kan vi jo godt lide at putte noget i munden, siger Mogens Juhl, der er formand for foreningen bag Frikadellefesten.

Siden 2007 er flere tusinde mennesker hvert år valfartet til Lohals for at deltage i arrangementet. Men selvom flere og flere deltager hvert år - så bliver der ikke ændret på opskriften bag festivalen.

- Det er for at være tro mod konceptet. Hvert år er der forskellige madboder, der ringer og spørger, om de ikke må komme og sætte en bod op, men hvis det ikke har noget med frikadeller at gøre, så får de ikke lov, siger Mogens Juhl.

Billeder fra Frikadellefesten på Lohals havn 2016
Billeder fra Frikadellefesten på Lohals havn 2016
Foto: Foreningen for Frikadellefesten Facebookside

Bag Frikadellefesten står 40 frivillige, der sammen med de lokale sponsorer stabler festen op for de adskillige tusinde, der forventes at ankomme torsdag. En af dem er Søren Ramsing, der blandt andet er konferencier og musikarrangør til årets fest.

quote Vi er jo nogle bonderøve og nogle tosser herovre, så det skal være hyggeligt og helt nede på jorden

Søren Ramsing, frivillig, om Frikadellefesten

- Der er et fantastisk fællesskab omkring den her fest, men det skal der også være, når det er rent frivilligt. Men det er også en speciel fest, for man kan mærke, at byen summer i dagene op til, og så er der også en del, der kommer fra øen, der bruger det som undskyldning for lige at komme et smut tilbage, siger Søren Ramsing.

DM i Frikadeller
Det store trækplaster var sidste år konkurrencen om de bedste dunser. Under festlighederne kan man indlevere sine egne hjemmelavede dunser og være med i det “uofficielle dm i frikadeller”.

Billeder fra Frikadellefesten på Lohals havn 2016
Billeder fra Frikadellefesten på Lohals havn 2016
Foto: Foreningen for Frikadellefesten Facebookside

Konkurrence er vokset de sidste par år. I en sådan grad, at dommerne sidste år skulle spise sig gennem mere end 80 forskellige frikadeller. Og ifølge Søren Ramsing, så har det store fokus på de stegte kødboller en særlig værdi.

- Der er jo på en eller anden måde en signalværdi i øl, musik og frikadeller. Vi er jo nogle bonderøve og nogle tosser herovre, så det skal være hyggeligt og helt nede på jorden, og det er det, siger Søren Ramsing.

Men det er ikke kun dommerne, der spiser igennem af frikadellerne. Sidste år indtog gæsterne op mod 10.000 frikadeller på dagen - og dellerne blev da også skyllet ned med 165 fustager øl.   

quote Det er en kulturbærende ting, der giver madtraditionerne videre til næste generation, så de holdes i live

Svend Skafte Overgaard, madhistoriker og lektor, Professionshøjskolen Metropol  

En vigtig del af vores madkultur
Selvom “frikadellen” er en af de mest kendte danske retter, er det ikke en dansk opfindelse.

Man ved ikke helt hvor ordet frikadelle stammer fra, men nogle mener, det stammer fra en tysk udgave af det italienske frittatella - der betyder stegt eller ristet kød.

Frikadellen er  både kendt som kogt eller stegt kødbolle i forskellige afskygninger og med forskellige ingredienser over hele verden.

Men det er altså først i Madam Mangors kogebog fra 1850, at frikadellen første gang optræder med navnet Fricadelle og i den stegte form, vi kender i dag.

Men selvom frikadellen ikke er en direkte dansk ting - så er den en vigtig del af vores madkultur i følge en madhistoriker.

- Sådan noget som frikadeller, det er stadig noget, som mange mennesker laver selv. Derudover så overleverer vi opskriften på at lave de “rigtige” frikadeller fra generation til generation. Hver familie har jo nærmest en særlig måde at gøre det på. Det er en kulturbærende ting, der giver madtraditionerne videre til næste generation, så de bliver holdt i live, siger Svend Skafte Overgaard, der er madhistoriker og lektor ved Professionshøjskolen Metropol.  

Der er da heller ingen tvivl om, hvordan den rigtige frikadelle skal smage hos formanden for Frikadellefesten.

- Jeg kan godt lide en helt traditionel en med kalv og flæsk, æg, mel og løg. Det skal smage som min mor lavede dem, sige Mogens Juhl

Du kan se med torsdag aften klokken 19.30, når TV2/FYN sender direkte fra årets frikadellefest i Lohals.

 

Oversigt

    Oversigt