Langeland er landets mest "rygende" kommune

Langeland er den kommune i landet, der har flest rygere. Men hvordan forholder det sig i Faaborg-Midtfyn? Nu kan du gå på opdagelse i tallene og se, hvordan din kommune klarer sig på rygning og en masse andre parametre.

Politikerne slynger om sig med tal og prognoser, når der er valgkamp. Men hvordan ser det egentlig ud i din kommune?

TV 2 har efter rådgivning fra en række eksperter og organisationer indsamlet 31 nøgletal, der til sammen giver et overblik over tilstanden i din kommune, og dem kan du se på tv2fyn.dk.

I banneret 'Hvordan går det i din kommune?' kan du se, hvordan kommunen klarer sig på forskellige parametre. Der er fire hovedkategorier: vækst, økonomi, sundhed og atmosfære.

Klikker du for eksempel på sundhed, popper der en række underkategorier op, der giver et blillede af sundhedstilstanden. Det kan for eksempel være middellevetiden, andelen af svært overvægtige eller fysisk aktive.

Røg på Langeland og Ærø

Kigger man på Langeland Kommune under kategorien sundhed, vil man se, at andelen af rygere er stor. Faktisk den største af alle landets 98 kommuner, hvor 27,5 procent af øens beboere ryger dagligt eller lejlighedsvis. Ærø kommer ind på andenpladsen med 26,3 procent.

Odense er den mest røgfri af de ti fynske kommuner med 22,7 procent rygere, men det rækker stadig kun til en 69. plads blandt alle kommuner.

Middelfart mest ved muffen

Ser man på den gennemsnitlige lønindkomst, under kategorien vækst, er der flest penge i tegnebogen hos borgerne i Middelfart. Kommunen ligger på en 37. plads med en gennemsnitlig lønindkomst på 317.688 kroner pr. indbygger. Til sammenligning ligger Odense Kommune nede på en 87. plads med 277.191 kroner.

Odense vokser mest

Under kategorien vækst finder man også en prognose over den forventede befolkningstilvækst i 2030. Ikke overraskende er Odense Kommune den fynske kommune, der vokser mest, nemlig med 7,9 procent, mens det går den stik modsatte vej for ærø, der har en negativ tilvækst på 9,8 procent.

Her sveder de mest

Odense Kommune kommer ind på en 10. plads over kommuner, hvor andelen af borgere er fysisk aktvive i fritiden med 32,4 procent af borgerne. Kerteminde følger efter på en 42. plads med 27,6 procent, og Svendborg Kommune ligger nummer 53 med 26, 8 procent. Ærøboerne er de mindst fysisk aktive med 19,8 procent, hvilket kun rækker til en 97. plads.

Ærø engagerer sig

Mens de små ø-samfund ikke klarer sig så godt på parametre som økonomi og befolkningstilvækst, så er engagementet med til at trække den modsatte vej. I kategorien atmosfære ligger Ærø nummer fem, når det handler om, hvor mange foreninger, der er i kommunen, som ikke er bolig- eller arbejdsmarkedsrelaterede foreninger. 27, 7 foreninger pr. 1000 indbyggere. Til sammenligning ligger de rige Middelfartere nede på 71. plads med 15,1. Ærøboerne scorer også højt på valgdeltagelse. I 2013 stemte 81,3 procent af øens stemmeberettigede til kommunalvalget, hvilket rækker til en flot femteplads.

Anmeldte voldsforbrydelser

Nyborg Kommune ligger i den tunge ende, når det kommer til antal anmeldte voldsforbrydelser. 7 anmeldelser pr. indbyggere rækker til en 89. plads på kommunelisten. Nordfyns Kommune ligger midt imellem - nummer 55 - med 4,2 anmeldelser pr. 1000 indbyggere. I den gode ende finder man Kerteminde på en 16. plads med 2,3 voldsanmeldelser. 

Der er masser af andre data at sammenlige. Gå selv på opdagelse i tallene

Oversigt

    Oversigt