Langeland måler radioaktivitet fra Japan

Radioaktive stoffer fra Japan er er nu målt i luften over Danmark. En af målestationerne ligger på Langeland.

Ufarlige mængder radioaktive stoffer er nu målt i luften over Danmark efter ulykken på det japanske kernekraftværk Fukushima Daiichi.

Statens Institut for Strålebeskyttelse fastslår, at de målte niveauer af radioaktivitet er så lave, at der på ingen måde er tale om en sundhedsrisiko.

Den målte koncentration svarer til mindre end en titusindedel af den baggrundsstråling, som vi dagligt udsættes for.

- Helt som forventet kan vi nu på de danske luftfiltermålestationer registrere meget små mængder radioaktive stoffer i atmosfæren som følge af udslippet på kernekraftværket i Fukushima, fortæller fysiker Steen Hoe fra Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab.

Det er helt udelukket, at ulykken i Japan på nogen måde vil kunne udgøre en sundhedsmæssig eller miljømæssig risiko i Danmark, på Færøerne eller i Grønland, oplyser Beredskabsstyrelsens nukleare beredskab.

Måleberedskab 11 steder i landet

Målingen er foretaget i forbindelse med den rutinemæssige og løbende overvågning af forekomsten af radioaktive stoffer i luften over Danmark, som varetages af det nukleare måleberedskab.

Der findes 11 nukleare målestationer i landet. De er placeret ved Aalborg, Herning, Grenå, Haderslev, Humble på Langeland, Væggerløse på Falster, Borre på Møn, Lynæs ved Hundested, Risø ved Roskilde, København Ø samt Allinge på Bornholm.

Overvågningen sker i et samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen og Risø DTU.

Målestationer for radioaktivitet

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt