I det fynske folks tjeneste

Langeland tog ny, moderne skole i brug

930 elever tog onsdag den nye Ørstedskole i Rudkøbing i brug. Skolen samler næsten alle elever på øen og er en af landets største - og mest moderne skoler.

02:04

930 elever tog onsdag deres nye skole i brug på Langeland

1 af 4

Med 15.000 kvadratmeter og 930 elever er Ørstedskolen blandt landets allerstørste skoler. Fem landsbyskoler er blevet nedlagt og tilbage er kun skolerne i Snøde og Humble, hvor der er klasser til og med 6. klasse.

- Selvfølgelig er der protester, når man lukker skoler, Men omvendt tror jeg, at denne skole er så moderne, at den kan tiltrække nye borgere til Langeland, siger Knud Gether fra Borgerlisten på Langeland.

Nyeste teknologi

Skolen er delt op i en lang række mindre enheder, og alle lokaler er udstyret med moderne teknik. Tavler og kridt er erstattet af såkaldte smartboards, hvor elever og lærere kan hente kort og tekster ind digitalt via tryk med fingeren.

- Det betyder, at kortene altid er opdaterede og at vi kan vise de senest udgivede tekster, fortæller skoleleder Berit Falster-Hansen.

Kun pædagogiske udgifter

Centralt på skolen er et nyt læringscenter, hvor eleverne kan gå på bibliotek og forbyde sig i teknologi og it og udvikle deres kompetencer.

Samtidig skal hverken skoleledelse eller politikere tænke på vedligeholdelse af skolen, som er opført i et såkaldt offentligt privat partnerskab. Ørstedskolen er opført af et privat konsortium bestående af MT Højgaard, Dan-ejendomme og Bank DnB NORD, og dette konsortium står for al vedligeholdelse og drift af bygningerne.

Kommunen har lejet sig ind for de næste 30 år for en fast husleje.

- Det er skønt at man ikke skal tænke på budgetter i forhold til rengøring og vedligeholde. Vi kan nøjes med udelukkende at forholde os til de pædagogiske budgetter, siger formand for skolebestyrelsen.