I det fynske folks tjeneste

Langeland vil mangle læger

Både Langeland og Ærø risikerer inden for få år at mangle praktiserende læger. Det afslører en ny plan.

Lang rejse efter en simpel recept eller et stik i armen.

Det er udsigten for borgerne i otte af 22 kommuner i Region Syddanmark, som med stor sandsynlighed kommer til at mangle praktiserende læger i løbet af få år, skriver Vejle Amts Folkeblad onsdag.

Ifølge praksisplanen fra Region Syddanmark er Billund, Haderslev, Langeland, Sønderborg, Tønder, Varde, Ærø og Aabenraa Kommuner i farezonen. Allerede nu er 18 lægepraksisser i regionen ubesatte, men fremtiden tegner langt mere dyster i regionens praksisplan.

-Lige nu er der ikke de store problemer, men hvis én lægerne i går på pension eller bliver syg, vælter læsset, siger praktiserende læge i Billund Kommune, Lars Ole Grevang.

En af de helt store udfordringer er at få de eksisterende familielæger til at blive på arbejdsmarkedet og udskyde pensionsalderen, der er cirka 63 år. Regionens aktive læger er i gennemsnit 54 år, i nogle kommuner tæt på de 60, og fra i år og fire år frem forventer regionen, at godt 200 læger dør eller trækker sig tilbage. Uden at blive afløst af et tilsvarende antal nye læger.

Efter regionens egne beregninger mangler der mindst 70 praktiserende læger i ved udgangen af 2012.