Langfredag med plads til at sørge

Langfredag stiller TV 2/FYN skarpt på sorg. For selvom langfredag ikke længere er en kollektiv sørgedag, så bliver de fynske kirker i højere grad brugt til at bearbejde livets svære stunder.

I Munkebo Kirke holder sognepræst, Eva Fischer Boel, stillegudstjeneste en gang om måneden. Og det er et tiltag, der er ganske populært:

- Der kommer jo faktisk flere mennesker, end der ville gøre en almindelig søndag, hvor der ikke er dåb, siger Eva Fischer Boel.

Modsat de traditionelle søndagsgudstjenester, så er der ingen prædiken til stillegudstjenesten.

Samler, bibellæsning og ro

Kirkens pigekor synger salmer, og præsten læser op fra biblen. Det skal blandt andet give kirkegængerne ro til at sørge.

- Jeg tror, at man får et andet rum her, end man gør om søndagen, hvor det hele er sådan meget, dum-dum-dum. Her er der lagt nogle åndehuller ind, hvor der er plads til noget andet, fortæller Eva Fischer Boel.

Betina Mozart er kommet til stillegudstjenesterne de seneste to år. Hun mærker tydeligt forskellen på søndagstilbuddet og den månedlige meditationstime.

- Det lige før, at de har faste pladser, og det er lige før, at man møver ind et sted, hvor man ikke skal. Det er den følelse, jeg tit har, når jeg kommer om søndagen. Her synes jeg, det er mit rum, siger hun.

Tænd et lys

Undervejs er der mulighed for at tænde et lys og mindes.

- Min mor er syg lige for tiden. Så jeg tænder helt klart et lys for min mor, at hun skal få det godt. Og jeg synes, det er rart at gøre en aktiv handling, siger Betina Mozart.

Også foreningen Sorggrupper i Folkekirken på Fyn oplever, at flere og flere ønsker at dele deres sorg.

- I sorggruppen er man i et fællesskab med andre, som man ved, har prøvet det samme som en selv og som kan genkende ens smerte. Det er derfor, tror jeg, at efterspørgslen bliver større og større, siger Lene Bischoff-Mikkelsen, repræsentant for Sorggrupper i Folkekirken på Fyn.

Hun mener samtidig, at efterspørgslen skyldes nye tider. Fynboerne har fået fokus på, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde at sørge på:

- Det normale har aldrig haft så vide rammer som i dag. Vi ved, at vi sørger forskelligt. Nogle har brug for at græde rigtig mange tårer og gå rigtig meget på kirkegården. Andre reagerer helt anderledes og finder hurtigt en dagligdag igen. Man kan ikke måle sorg. Man kan ikke sige, den ene sørger mere end den anden, slutter Lene Bischoff-Mikkelsen.

Se programmet om sorg på TV 2/FYN langfredag klokken 19:30.

Oversigt

    Oversigt