Laurbær til fynske Jesper Wung-Sung

Den sydfynske forfatter Jesper Wung-Sung er årets modtager af litteraturprisen De Gyldne Laurbær.

Det er forfatteren Jesper Wung-Sung fra Svendborg, som torsdag eftermiddag har fået overrakt litteraturprisen De Gyldne Laurbær.

Modtageren af æresprisen bliver udvalgt af de danske boghandlere. I år gik en tredjedel af stemmerne til Jesper Wung-Sung, som senest har udgivet romanen "En anden gren" på forlaget Rosinante.

Med En anden gren har Jesper Wung Sung for første gang skrevet om sin kinesiske oldefar, der kom til Danmark som del af en udstilling i Tivoli og forelskede sig i danske Ingeborg. Det er en kærlighedshistorie sat i scene i København i det gryende 20. århundrede og en fortælling om at brænde sine broer og følge et andet menneske, en anden vej.

Det var netop i Rosinantes lokaler, at Jesper Wung-Sung traditionen tro blev overrasket med blomster og champagne af Foreningen De Gyldne Laurbær.

Det er foreningen, der uddeler prisen, som består af en forgyldt laurbærkrans og et diplom.

Der blev i år stemt på 48 forskellige forfattere. Ud over den store stemmesluger Jesper Wung-Sung gik mange stemmer til Sara Omar, Naja Marie Aidt, Kaspar Colling og Sissel-Jo Gazan.

quote Jesper Wung Sung har med En anden gren skrevet en meget personlig roman, som samtidig udfolder temaer, der berører os alle

Jacob Søndergaard, forlægger, Rosinante

Om tildelingen af prisen udtaler Rosinantes forlægger, Jacob Søndergaard:

- Jesper Wung Sung har med En anden gren skrevet en meget personlig roman, som samtidig udfolder temaer, der berører os alle: kærlighed og fordomme, fattigdom og viljestyrke, skæbne og livsvalg. At De Gyldne Laurbær går til Jesper Wung Sung er både en velfortjent anerkendelse af en storslået litterær præstation og en hyldest til San og Ingeborgs fortælling og alt hvad den førte med sig.

Jesper Wung-Sung er fjerde generation af dansk-kinesisk afstamning. Hans oldefar kom til Danmark fra Kina for at deltage i Tivolis etnografiske udstilling i 1902.

Og det er netop Jesper Wung-Sungs kinesiske oldefar og hans danske kærlighed Ingeborg, som er omdrejningspunktet i romanen "En anden gren".

Både Berlingske, Politiken, Børsen, Fyens Stiftstidende og Ekstra Bladet har givet romanen fem ud af seks stjerner eller hjerter.

 
Fotograf: Ken Petersen

Anmelderne bruger ord som indfølt, hjertegribende og fascinerende til at beskrive bogen.

Jesper Wung-Sung debuterede i 1998 med novellesamlingen "To ryk og en aflevering". For den vandt han Bogforums debutantpris. "To ryk og en aflevering" blev i 2002 lavet til en film af samme navn.
 Sidste år var det Merete Pryds Helle, som modtog De Gyldne Laurbær. 

 

 

Oversigt

    Oversigt