Ledige akademikere og virksomheder skal danne partnerskaber

Globale VækstKompetencer hedder projektet, der skal skabe en win-win situation. Firmaer får et kompetenceløft, mens ledige kommer på arbejdsmarkedet.

En markedsanalyse af Storbritannien og Spanien.

Det er den opgave, som Midtfyns Bryghus har stillet en flok ledige akademikere, der lige nu er en del af projektet 'Globale VækstKompetencer'. Et projekt, som arbejder med to spor.

Det primære mål er at skabe eksport og vækst i små- og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark.

Yderligere giver projektet også ledige akademikere muligheden for at få foden inden for i en privat virksomhed.  

- Helt konkret arbejder vi med at finde ud af, hvad virksomhedens behov er i forhold til at skabe vækst på globale markeder. Så tilbyder vi et skæddersyet non-formal learning forløb for virksomhedens medarbejdere og ledelse, så de bliver klædt på til at styrke deres kompetencer. Tanken er, at de så er bedre rustet til en vækst på udenlandske markeder, forklarer projektleder Jette Grønvald.

Det er altså ikke et fast undervisningsprogram, som virksomhedens medarbejdere kommer på, men et program, der er tilpasset virksomhedens ønsker. 

Globale VækstKompetencer

Virksomhederne kan også komme med en helt konkret opgave, som de gerne vil have nogle af de højtuddannede ledige til at løse. Og det er netop, hvad Midtfyns Bryghus i Årslev har efterspurgt. 

Og i dag skal akademikerne fremlægge deres svar på opgaven. 

Inden akademikerne fik til opgave at lave en markedsanalyse for Midtfyns Bryghus, har de haft undervisning, hvor de blandt andet er blevet undervist i kommunikation, projekforståelse og markedsføring. 

Det er dog ikke alle virksomheder, der kan blive en del af projektet 'Globale VækstKompetencer'. Virksomheden skal nemlig arbejde inden for ét af i alt tre forretningsområder. Det drejer sig om bæredygtig energi, sundheds- og veldfærdsinnovation og oplevelseserhverv. 

Mange ledige akademikere
Tal fra Akademikernes A-kasse viser, at der i februar 2017 var i alt 706 ledige akademikere. Det giver en ledighed blandt akademikere på 6,4 procent. Årsagen til den høje ledighed på Fyn og især i Odense skal  findes blandt de nyuddannede akademikere. 

På kortet herunder kan du se ledighedstallene fordelt på de ti fynske kommuner.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ifølge Jette Grønvald er en af udfordringerne med akademikerne, at de ikke orienterer sig mod de små- og mellemstore virksomheder.

- De højtuddannede fokuserer meget sjældent på små- og mellemstore virksomheder, som et sted at søge job. De fokuserer på ministerier, job i den offentlige administration, universiteter og store virksomheder. De har svært ved at forestille sig, at de kan gøre en enorm forskel i en lille eller mellemstor virksomhed. Det er paradoksalt, når størstedelen af de private virksomheder, vi har i regionerne, er små- og mellemstore virksomheder, fortæller Jette Grønvald. 

Samtidig slår hun fast, at det ikke kun er de ledige, der skal ændre deres tankegang. Også virksomhederne skal se anderledes på højtuddannede akademikere.

- I virksomhederne er der også en lidt fastlåst opfattelse af, hvad man skal bruge en akademiker til, siger projektlederen.

Bag projektet står flere uddannelsessteder i Region Syddanmark med Tietgen som projektansvarlig.

Oversigt

    Oversigt