I det fynske folks tjeneste

Lille Haarby-bager tænkte nyt: Nu beskæftiger han 40 mand

På ti år har bagermester Allan Ringe firedoblet omsætningen i Haarby Bageri. Til 15 millioner kroner. Inklusive fejedrenge og chauffører beskæftiger han nu 40 mand.

De arbejder i et tårnhøjt tempo på Haarby Bageri. Dej bliver rørt i hæsblæsende fart rullet ud, hukket i småstykker og formet til alt fra kanelfyldte kager til kødfyldte snegle.

Bagersvend Jan Bang Sander finder et øjeblik til at kigge smilende op fra rullen med dej, som han er ved at skære ud til snegle.

- Vi har altid travlt. Vi har meget kage i øjeblikket, når han at sige, inden han igen vender opmærksomheden mod kniv, dej og stålbord.

Og der er en god grund til travlheden. Haarby Bageri har nemlig massivt vokseværk.

Og det skyldes ikke mindst, at indehaver Allan Ringe er en entreprenant herre, som ikke er bange for at, ja... slå et stort brød op.

Fra tre til 40 på 10 år

- Da jeg startede nede i nummer 67, begynder Allan Ringe.

Haarby Bageri er for nylig flyttet 300 meter op ad Algade for at indtage byens tidligere Netto-butik. 640 kvadratmeter har bager og svende nu at boltre sig på.

- Dengang var vi mig selv og to elever. I dag er vi oppe på 40 ansatte, fortæller Allan Ringe.

Bagerierne har jo været samme tur igennem, som slagterne var for 15 år siden. Det er billigt at købe brød i samtlige supermarkeder i dag. Og der er jo en priskrig. Så vi er nødt til at finde nye måder at effektivisere og øge vores omsætning på.

Allan Ringe, indehaver, Haarby Bageri.

Og det er altså inklusive fejedrenge, chauffører og andet personale.

- Tanken er, at så kan mine svende og jeg koncentrere os om at bage. Det er det, vi er gode til, forklarer Alan Ringe.

Men hvordan kan en lille vestfynsk by med kun 2500 indbyggere beskæftige et 40 mand stort bageri?

Det kan byen heller ikke, selvom Allan Ringe gang på gang fremhæver, hvor meget opbakning han har fået fra byens borgere.

Presset af supermarkeder

Men Allan Ringe bager ikke kun til sin egen butik. Han bager også til en række Rema 1000-butikker og til tankstationer i hele kommunen.

- Det er fordi, jeg tror på, at vi sikrer fremtiden ved, at vi har en storproduktion. Det er ikke, fordi vi skal gå på kompromis med kvaliteten og prøve at konkurrere på pris. Men vi ser, at man allerede gør det i mange andre lande.Bagerierne bliver større, og så leverer de brød ud til flere butikker. Det tror jeg også, vi kommer til at se meget mere af i Danmark, siger Allan Ringe.

Men det er ikke kun, fordi Allan Ringe bare har lyst til at drive en stor forretning, at han leverer til andre butikker end sin egen.

- Bagerierne har jo været samme tur igennem, som slagterne var for 15 år siden. Det er billigt at købe brød i samtlige supermarkeder i dag. Og der er jo en priskrig. Så vi er nødt til at finde nye måder at effektivisere og øge vores omsætning på, siger Allan Ringe.

Uden at det går ud over kvaliteten selvfølgelig. En bemærkning bagermesteren gang på gang vender tilbage til.

- Vi skal ikke konkurrere på pris. Vi skal bare blive ved at gøre det, vi gør, og så skal kunderne nok komme til os, hvad enten det er i vores egen butik eller i en af de butikker, vi leverer til, lyder argumentet.

Investerede fire millioner

Da bageriet for nylig flyttede op i den nedlagte Nettobutik, blev det en investering på knap fire millioner kroner.

Selvom Allan Ringe tror på projektet, så er han heller ikke bleg for at indrømme, at det godt kan give sved på panden at jonglere med den slags beløb.

- Vi havde næsten betalt gælden i bageriet nede i nummer 67. Så det var jo faktisk nu, jeg skulle til at hygge mig og tjene nogle gode penge, siger Allan Ringe og fortsætter:

- Det har da også givet nogle grå hår i hovedet indimellem. Man ser jo ikke mange, der gør, som vi gør. Men omvendt set, når jeg ser, hvordan det er gået frem for forretningen de sidste ti år, så kan det ikke gå galt det her.

Haarby Bageri

  • Antal ansatte: 40. Heraf syv bagersvende foruden Allan Ringe.
  • Omsatte i 2007 for 3,8 millioner kroner. I dag omsætter bageriet for 15 millioner kroner.
  • Bageriet bruger 4,5 tons mel om  ugen.
  • Siden bageriet rykkede fra Algade 67 til nummer 28 i slutningen af maj, er omsætningen i butikken steget med 30 procent.