I det fynske folks tjeneste

Lindø giver håb til slagteriarbejdere

02:05

1 af 2

De 472 fyrede slagteriarbejdere i Faaborg kan hente trøst i erfaringerne efter lukningen af Lindøværftet. En stor del af dem, der blev ledige der, er kommet i job igen.

Da Lindø lukkede gik virksomheden, jobcentrene og fagforeningerne sammen om en indsats for at få de fyrede værftsarbejdere i job igen. Det skete blandt andet med penge fra EU's globaliseringsfond. I dag viser tallene, at ud af de 2338 ansatte der var omfattet af puljen er 75% af dem i dag i job, under uddannelse eller på efterløn.

Allan Haandbæk var svejser på Lindø ligesom sin far og farfar før ham. Han arbejdede 23 år som svejser, men så lukkede værftet, og Allan Haandbæk var pludselig arbejdsløs.

- Det var en svær omvæltning. Jeg tog det med oprejst pande, og jeg sagde til mig selv, at jeg bare skulle have et nyt job - uanset om det skulle være det ene eller det andet, siger Allan Haandbæk.

Allan Givskov er konsulent hos dansk metal i København. Også han har en fortid i Munkebo.

- Jeg havde været skibsbygger i Munkebo i 18 år, og havde håbet, at jeg skulle bygge skibe resten af livet, siger Allan Givskud.

Når jobbet forsvinder, og der ikke kommer nye indenfor ens fagområde, så kræver det, at man udvider sin horisont. Allan Givskov endte af omveje hos Dansk Metal, efter at have efteruddannet sig bredt.

- Jeg har taget svejserkurser, truckkort og efteruddannede mig så jeg kunne komme på Nordsøen, så min palet af muligheder kunne være åben, siger den tidligere skibsbygger.

Allan Haandbæk efteruddannede sig også. Ligesom Allan Giv skov fik han muligheden gennem deres fagforbund i samarbejde med værftet og EUs globaliseringsmidler. Nu svejser han igen på Lindø, men nu er det fundamenter til vindmøller, der skal svejses sammen.

- Jeg har taget svejserkurser og offshore-kurser, men så kom Bladt på banen, og så står jeg her i dag, siger svejseren.

Men skal det lykkes for slagteriarbejderne i Faaborg at lande et nyt job, så er det vigtigt at deres gamle arbejdsplads hjælper med til at få dem videre, mener Allan Givskov

- Jeg synes, at Danish Crown har et kæmpe ansvar for at sørge for at medarbejderne kommer videre og får de bedste muligheder for at få arbejde igen, siger Allan Givskov.

Ved du noget? Så send os et tip