Lindø-omskoling er en succeshistorie

Det, der før var et skrækscenarie, ligner nu en succeshistorie for Lindøværftet og de tidligere medarbejdere.

I 2011 sejlede det sidste skib fra Lindøværftet. 2.300 svejsere og andre medarbejdere stod uden job.

Men EUs Globaliseringsfond sendte 150 millioner kroner til Odense, Kerteminde og til regionen.

Penge, der er blevet brugt til at omskole de afskedigede til brancher med bedre jobmuligheder. Og det har været en succes.

Alice Thoboe er tidligere ansat på Lindø. Hun er tidligere svejser og en af dem, der har fået støtte til omskoling fra EUs Globaliseringsfond.

- Det har jo betydet, at jeg havde mulighed for at få en anden uddannelse og gå en anden vej. Ellers havde jeg ikke haft mulighed for det. Jeg havde ikke kunnet tage en uddannelse på SU eller en lav elevløn på det tidspunkt, siger hun.

Og hun er ikke alene. Jan Hansen var ufaglært arbejder på Lindø, men i dag har han fået en uddannelse og laver vindmøller.

- Jeg er dybt taknemmelig for at jeg kunne få det, for ellers havde ikke været i nærheden af at kunne tage nogen som helst form for uddannelse, siger han.

Både Jan Hansen og Alice Thoboe har skiftet branche og fået fast arbejde.

- Det har været en kæmpe succes. Vi har fået rigtig, rigtig mange af de afskedigede fra Lindø i uddannelse, og de er kommet i job igen, siger Peter Rahbæk Juel, social- og arbejdsmarkedsrådmand i Odense (S).

Masser i arbejde

Godt 1000 af de tidligere Lindøarbejdere har takket ja til ekstra uddannelse. Godt halvdelen har efterfølgende fået arbejde.

- Og det er jo det, vi gerne vil diskutere med beskæftigelsesministeren. Fremadrettet, brug uddannelse i beskæftigelsespolitikken, det nytter, siger Peter Rahbæk Juel.

- Det, man har gjort her, er jo at fokusere på, hvor det det er nødvendigt med et kompetenceløft, for at folk kan træde ind på arbejdsmarkedet igen. Og det synes jeg, der er god grund til at blive inspireret af her, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

150 millioner

Kerteminde og Odense kommuner fik i alt 150 millioner kroner til at omskole svejsere, skibsbyggere og andre ansatte.

- Alle har fået tilbuddet, og dem der ikke har svaret har fået tilbuddet to gange, så alle har forholdt sig til, om de ville have tilbuddet, siger Peter Rahbæk Juel.

Selvom godt halvdelen har sagt ja til uddannelse, så er posen med EU-penge langt fra tom.

90 millioner støttekroner skal sendes retur.

Oversigt

    Oversigt