Lindøboom: Nyt testcenter til 140 millioner

Mølletestcentret LORC på Lindø er pågyndt etableringen af et helt nyt testcenter til 140 millioner kroner. Dermed er der investeret 380 millioner.

Lindoe Offshore Renewables på Lindø, bedre kendt som LORC, har netop fået finansieringen på plads til et 140 millioner kroner dyrt testanlæg.

LORC, der laver tests for vindmølleindustrien, tager testanlægget i brug i slutningen af 2017.

Investeringen er blevet noget større end først planlagt, og det skyldes blandt andet øgede krav fra de kunder, der bl.a. skal have deres store havvindmøller testet på anlægget.

Det nye testcenter skal bl.a. udsætte vindmøllehovedernes gearkasser, motorhuse og andre større maskinelementer for den belastning, de vil blive udsat for, når de er placeret under barske forhold i Nordsøen i årevis.

Men centret kan også teste landbaserede vindmøller.

Ifølge LORC-direktør Torben Lorentzen har man allerede entreret med et af de allerstørste firmaer inden for vindmøllebranchen, der har tegnet en kontrakt, der løber over 27 måneder.

- Vi er ret sikre på, at der er kunder nok i markedet. Den første testbænk, vi anskaffede, har været fuldt udnyttet, siden vi anskaffede den i 2014, siger han til TV 2/Fyn.

Det nye anlæg er som nævnt blevet noget større end først planlagt, og finansieringen er derfor blevet bredt ud på flere investorer og kommet endelig på plads i juli måned.

Bag investeringen står en række private investorer, Vækstfonden og Green Labs DK.  EKF Danmarks Eksportkredit stiller med en garanti på halvdelen af beløbet.

Med den nye investering er der nu investeret 380 millioner kroner i LORC-centret.

Senest er man gået sammen med FORCE Technology om klimatiske og mekaniske test.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager tordag i et arrangement om eksport af klimateknologi  i Lindø Industripark arrangeret af Focus Advokater, og han er begejsret for at finansieringen  til det nye testcenter er kommet på plads.

-  I Danmark er vi verdensmestre i vindstrøm, fordi vi traditionelt har haft en meget stærk position inden for forskning i ren energiteknologi. Den position skal vi bevare, så Danmark fortsat bliver ved med at være verdens bedste sted at teste og demonstrere grønne løsninger i stor skala. Derfor er det også vigtigt med faciliteter til test af vindmøllekomponenter og fuldskala prototyper, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

 

 

Oversigt

    Oversigt