Listeria koster kommuner dyrt

Nu kommer regningen for at der tidligere på året blev fundet listeria i maden fra Elbo-køkkenet ved Fredericia.

Køkkenet leverer mad til borgere, som ikke magter at stå i et køkken, i Kolding, Fredericia, Middelfart og Haderslev kommuner.

Tidligere på året fandt fødevaremyndighederne listeriabakterier i hamburgerryggen og husarstegen.

Køkkenet fik besked på at levere maden til kunderne to gange om ugen i stedet for kun en gang, og det har betydet ekstraudgifter til transport.

Indtil videre har de fire kommuner måttet finde ekstra fire millioner kroner for at betale regningen.

Før listeria-fundet leverede Elbo-køkkenet mad i cirka 1.150 private hjem, men i dag leveres der kun mad til omkring 900 i Fredericia, Kolding, Middelfart og Haderslev Kommune.

Formanden for Social- og Omsorgsudvalget i Fredericia, Henning Due Lorentzen (S), er dog sikker på, at kunderne vil vende tilbage.

- Listeriamysteriet og forskrækkelsen sætter sig på en eller anden måde. Jeg tror bestemt, at vi er nede nu, men at vi er på vej op igen, siger Henning Due Lorentzen til DR P4 Trekanten.

Også bestyrelsesformanden for Elbo-køkkenet, Kaj Johansen, håber, at køkkenet vinder troværdigheden tilbage.

- Vi vil bevare, at der serveres så frisk mad som muligt. Og det budskab, håber jeg, kommer ud til alle borgere, som har brug for at bestille mad, siger Kaj Johansen, der også er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Midelfart Kommune.

Det kan være meget vanskeligt at finde ud af, hvor listeriabakterierne kommer fra. I Elbokøkkenet var der både mistanke til en leverandør og til manglende udluftning.

Undervejs i forløbet fik køkkenet en bøde på 15.000 kroner af fødevaremyndighederne for utilstrækkelig rengøring og desinfektion.

Listeriabakterier er luftbårne og kan være livsfarlige for mennesker med et svagt immunforsvar

Oversigt

    Oversigt