Unge demonstrerer mod besparelser

Torsdag sender TV 2/Fyn live på Facebook og i tv fra ungdomsuddannelsernes demonstrationer i Odense mod besparelser på SU'en og uddannelserne.

Det forventes, at der kommer 4.000 skoleelever fra hele Fyn, når der torsdag fra klokken 16.00 demonstreres i Odense mod regeringens forslag om milliardnedskæringer på SU'en og uddannelserne. TV 2/Fyn sender live på Facebook og i tv fra demonstrationerne. 

Landets uddannelsesinstitutioner skal nemlig samlet spare over 8,7 milliarder og nu lægger regeringen også op til at skære 3,3 milliarder i Statens Uddannelsestøtte. Derfor går en samlet ungdom på gaden torsdag i protest mod besparelserne. 

Formanden for Syddanske Studerende, Klaus Rose, mener, at nedskæringerne vil få store eftervirkninger - ikke bare for de studerende - men også for fynske virksomheder og almindelige borgere. 

- Hovedleveringen af kandidater til virksomhederne på Fyn er fra SDU. Men SU-omlægningen gør, at mange vil søge mod København og Aarhus, hvor der er flere studiejobs, fordi de fleste hellere vil arbejde end at gældsætte sig. Dermed kan det være svært at tiltrække arbejdskraft her.

SU-omlægning er et muligt løftebrud 

Det var ellers en stålfast Lars Løkke Rasmussen som i 2015 bebudede under valgkampen, at der ingen planer var om at sænke SU´en.

- Vi har ikke noget forslag om at lave SU-systemet om. Det gælder både for dem, der går på universiterne, men også de unge og de hjemmeboende. Ingen forslag overhovedet, sagde Lars Løkke Rasmussen (V). 

Alligevel blev der ved fremlæggelsen af 2025-planen lagt op til, at besparelser i SU´en skal finansiere dele af planen. I alt skal der skæres 3,3 milliarder kroner. 

Klaus Rose mener, at det er forfejlet at sammeligne Danmark med Norge, da man i vores naboland både har problemer med for få uddannede kandidater og gældssætning. 

- Vi skal ikke sigte efter at være de næstbedste, når vi er de bedste, siger han. 

 

Færre lærere i klasseværelserne

Fra 2016 til 2019 vil regeringen samlet fjerne 2,4 milliarder kroner fra de gymnasiale uddannelser. Samtidig blev det ved erhvervsskolereformen vedtaget i 2014, at de almene gymnasier fra 2017 hvert år skal afgive 240 millioner kroner af deres midler til erhvervsskolerne oven i de andre besparelser.

Ifølge en undersøgelse foretaget blandt tillidsrepræsentanterne i Gymnasieskolernes Lærerforening, har det allerede betydet, at der kommer til at være 1000 færre lærere i klasseværelserne i skoleåret 2016/2017 i forhold til året før. Der er samtidig ikke kommet færre elever på gymnasierne.

- Indtil videre har vi set, at der har været lærerfyringer, og det medvirker så til dårlig forberedelsestid for de tilbageværende lærere. Vi kan mærke, at undervisningen ikke fungerer lige så godt, siger Vitus Juel Enemærke.

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 

Oversigt

    Oversigt