Vægtersang og fadøl på fem sekunder: Gammel tradition holdes i live i Faaborg

Vægterkorpsene blev mange steder afskaffet for mere end 100 år siden, men i Faaborg bliver der holdt fast i traditionen.

Ved Faaborgs vartegn, det gule klokketårn, begynder vægterne i hver aften klokken otte deres tur gennem byens gader.

Med en morgenstjerne i hånden, en medaljon, der viser Faaborgs byskjold, om halsen og iklædt en statelig uniform ligner vægterne noget fra en svunden tid. Og det er de faktisk også. 

Vægterordningerne blev afskaffet i de fleste byer for over 100 år siden, men i Faaborg går de stadig troligt, efter Faaborg Turistbureau genoptog traditionen tilbage i 1995.

Brandvagt og urværk

I Faaborg kan ordningen spores tilbage til i hvert fald 1592, men der kan have gået vægtere endnu tidligere. 

- Udover at holde øje med fulderikkerne var det vægterens vigtigste opgave at være brandvagt. Han gik rundt og sang hver time et vers, så folk kunne høre, hvad klokken var, siger Klaus Thormann, der er en af Faaborgs fire vægtere.

Selvom de fleste nu kan orientere sig om klokken på enten telefon eller armbåndsur, holder de faaborgensiske vægtere fast i at synge den ny time ind, når de i sommeraftenerne patruljerer i byen.

Derudover fortæller de om Faaborgs historie til alle, der måtte være interesserede i at følge med dem rundt i gaderne. 

Vægtertempo

En af de mest kendte gader er Tårngade, som har klokketårnet liggende på hjørnet, og det er her turen starter

- Det er en af de mest fotograferede gader, vi har, og der er stokroseidyl og så videre. Men den minder os også om, at husene faktisk ikke er så gamle i Faaborg. Vi har haft tre bybrande. 1672 er den første. Det var et drikkegilde, der løb af stablen. Igen i 1715 og 1728, og så var hele bykernen brændt. Så ældre er husene altså ikke, siger Klaus Thormann. 


Og apropos drikkegilder, så har vægterne ifølge Klaus Thormann også en anden funktion. 

- Vi skal rent faktisk kontrollere øllets temperatur, men for at det nu ikke bliver noget med at nyde alkohol i uniformen, så gør vi det i vægtertempo, og det går dælme stærkt. Jeg tror, at selv det professionelle kamera, der kører her får problemer med at være med, siger han. 

Hvor hurtigt vægtertempo faktisk er, kan man se i videoen øverst i artiklen. 

Se hele indslaget med vægteren i Faaborg

Vægterne er dem, der kender byens historie, og hele sommeren fortæller de den til turister