Dommer er træt af at blive kaldt "ludersøn" - får private beskeder fra fans

"Ludersøn" råber de kampen igennem efter Jonas Bøgelund, der er elitedommer. En tilværelse, der både byder på trusler og ros - og skræmmer mange.

27-årige Jonas Bøgelund er ikke ny i dommerrollen. Han begyndte allerede som ung at dømme, og årsagen var ganske særlig.

- Min far syntes, jeg var en rod på banen og brokkede mig for meget til dommerne. Han havde selv dommerkort og tænkte, hvorfor ikke give mig et kort for at undgå, at jeg råbte efter dommeren? Det blev ikke bedre, men til gengæld blev jeg bidt af fodbolddommergerningen, forklarer Jonas Bøgelund.

Men når Jonas Bøgelund fløjter kampene i gang i dag, er det med et pres, han ikke har oplevet tidligere i karrieren. Som elitedommer er det ikke kun spillerne på banen, der kræver opmærksomhed; pludselig er både medier og fans også opmærksomme på hans beslutninger.

- Man møder altid frustrationer, og i starten kan det være rigtig svært at håndtere, fordi man bliver presset, når de kommer, siger han.

Jonas Bøgelund går ud til opvarmning med hans kollegaer
Jonas Bøgelund går ud til opvarmning med hans kollegaer
Foto: Tobias Aas Christensen

Presset som elitedommer

Overgangen til elitedommer krævede tilvænning.

- I starten fyldte det meget, når det kom fra fansene. Jeg forsøgte at undgå det helt efter en kamp i 1. division, hvor jeg modtog nogle ubehagelige beskeder. Det var ikke sjovt, det var faktisk lidt ubehageligt, fortæller Jonas Bøgelund.

"Ludersøn" råber de kampen igennem efter Jonas Bøgelund, der er fodbolddommer i 1. division. En tilværelse, der både byder på trusler og ros - og skræmmer mange.
Fotograf: Tobias Aas Christensen

TV 2 Fyn er taget med ham til lokalopgør i 1. division mellem Fredericia og Kolding. Efter en aften med forberedelser er der ikke meget nervøsitet at spore hos den unge dommer.

Lokalopgøret bliver ingen undtagelse. Under kampen kommer der tilråb fra begge fangrupperinger. "Ludersøn," lyder det mod Jonas Bøgelund, da han fløjter et frispark, som de medrejsende Kolding-fans mener var forkert dømt. Sådanne tilråb er ikke nye for Jonas Bøgelund, men de har alligevel konsekvenser.

- Når jeg har familie eller kæreste på tribunen, er det mest for at støtte mig. Det er ikke sjovt for dem at høre, hvad der bliver råbt. Det påvirker dem mere, fordi de kender mig og er en del af mig, siger han. 

- De sidder midt i det, mens jeg måske kan lukke det lidt mere ude.

Kampen slutter med en sejr til Kolding, der forlader banen som de mest tilfredse. På trods af de to holds historie var der ikke meget at se til for Jonas Bøgelund, som dog stadig fik et par mindre pæne gloser med på vejen.

- Der er altid god stemning, når der er godt vejr og en masse øl til stede. Det tror jeg bidrager til, at der bliver råbt ting, som nok ikke burde råbes, siger han.


Beskeder som Jonas Bøgelund har modtaget fra utilfredse fans
Beskeder som Jonas Bøgelund har modtaget fra utilfredse fans
Foto: Tobias Aas Christensen

Håb om ændringer

Jonas Bøgelund står ofte i modtagerenden af tilråb, som heldigvis de færreste oplever. Alligevel har han en vis forståelse for de passionerede fans.

- Man skal huske, at fans også har følelser med i det. Men de skal huske, at dommeren er en del af fodboldfamilien. Uden en dommer kan vi ikke spille fodbold, understreger Jonas.

De mange tilråb, som møder unge dommere, kan skræmme folk væk fra dommergerningen. Derfor håber Jonas Bøgelund på en ændring i fansenes opførsel.

- Vi skal have flere dommere ind, som synes, at det her er sjovt. Det gør vi ikke, hvis der bliver råbt på den måde. Respekten for dommeren skal med ind på banen, afslutter han.

Jonas Bøgelund siger tak for kampen til spillere og medarbejdere
Jonas Bøgelund siger tak for kampen til spillere og medarbejdere

Oversigt

    Oversigt