Livsfarlig malkning skal redde liv

Vissenbjerg Terrariet skal levere slangegift til et forskningsprojekt på Københavns Universitet, og i dag skulle de første slanger "malkes" for gift.

- Jeg tror alle er samlet nu, så kan jeg godt lige hurtigt briefe jer. I dag kommer sikkerheden først og derfor skal I stå på den anden side af glasdøren, og skulle en af dem slippe fri, så skal I bare komme væk. Således instruerer chefdyrepasser for Vissenbjerg Terrariet Jonas Caspersen de fremmødte.

quote Skulle en af dem slippe fri, så skal I bare komme væk.

Chefdyrepasser, Vissenbjerg Terrariet.

Og det er bestemt ikke for sjov. Tirsdag blev der tappet gift fra slanger, som normalt kun optræder i flotte naturprogrammer eller i ens værste mareridt.

Vissenbjerg Terrariet har flere af verdens farligste slanger og har indgået et samarbejde med Københavns Universitet om at levere slangegift til et forskningsprojekt. Derfor skal alle de farlige slanger malkes for gift, hvilket ikke er helt ufarligt.

- Vi har valgt en løsning, hvor vi ikke skal holde slangen i nakkegreb. Det er simpelthen for farligt. For det første er de skrøbelige, men derudover er der også en risiko for, at deres lange tænder kan smutte igennem kæben og ende i en dyrepasserfinger, siger Jonas Caspersen, chefdyrepasser for Vissenbjerg Terrariet, til TV2 Fyn.

Og skulle det ske eksempelvis med Gaboon Hugormen, der skal have tappet gift i dag, så er et scenarie mere sandsynligt end andre, hvis man spørger Jonas Caspersen: Død!

Vigtig forskning

Slangegiften skal ikke kun bruges til at forske i modgift på Københavns Universitet. I slangegift er der enkelte komponenter, som hvis de isoleres og derefter fremstilles syntetisk, kan bruges til at helbrede sygdomme og udvikle ny medicin.  

quote Vi er super glade for at samarbejde med Københavns Universitet om dette projekt, da det kan have enorm betydning i fremtiden

Morten Jørgensen Vissenbjerg Terrariet

- Vi er super glade for at samarbejde med Københavns Universitet om dette projekt, da det kan have enorm betydning i fremtiden, siger Vissenbjerg Terrariets direktør Morten Jørgensen.

Foreløbigt skal alle de mange dødsensfarlige slanger i Vissenbjerg Terrariet tappes for gift og derefter fryses i flydende kvælstof, før det bliver fragtet til Københavns Universitet.

Reportage fra slangemalkning i Vissenbjerg
Fotograf: Ken Petersen

Oversigt

    Oversigt