Havvindmøller deler vandene: "Massakre" eller klimapolitik?

Sønderborg Forsyning vil sætte vindmøller op ud for kysten ved Helnæs. Det er ikke populært blandt alle lokalpolitikere i Assens.

Sønderborg Kommune vil være CO2-neutral i 2029, og en del af den ambition hviler på en vindmøllepark i Lillebælt.

Men det er ikke ubetinget populært på den anden side af Lillebælt. I Assens Kommune er der nemlig modstand, fordi vindmøllernes placering er udset til at være fire kilometer ud for kysten på Helnæs syd for Assens. 

Faktisk er 25 af kommunalbestyrelsens 29 medlemmer imod. 

- Årsagen til, at vi i Venstre er imod, er først og fremmest naturen. Vi har en unik natur ude i det indre farvand, siger Dan Gørtz, der sidder i kommunalbestyrelsen for Venstre.

- Vi kan simpelthen ikke forestille os, at man vil lave den massakre på natur og den fredfuldhed, der finder sted ude på Helnæs.

Sønderborg Forsyning står som forlængelse af kommunen bag projektet. Man arbejder med tre scenarier. Det er enten 16 vindmøller på 220 meter, 20 på 197 meter eller 29 vindmøller på 195 meter.

Nye regler

Sønderborg Forsyning må kun bygge havvindmøllerne tæt på land, fordi tilladelsen blev givet i 2012. Dengang var det lovligt at bygge fire kilometer fra kysterne. Der kom dog nye regler om langt større afstandskrav i 2017.

Herefter fik kommunerne ret til at gøre indsigelse ved projekter mindre end 15 kilometer til nærmeste kyst.

Sønderborg Forsyning kunne dog uden problemer fortsætte med sine planer i Lillebælt, fordi tilladelsen var givet efter den gamle lov.

Løst eller KVast

- Forlængelse af klimapolitik

Den lokale modstand har udmøntet sig i miljøorganisationen Red Lillebælt, som kæmper mod projektet. Også kommunens borgmester, Søren Steen Andersen (V), har kæmpet imod. I 2018 havde han foretræde for det daværende energiudvalg i Folketinget, hvor han argumenterede mod vindmøllerne. 

Der er dog enkelte stemmer i kommunalbestyrelsen i Assens, der taler for. Det gælder for eksempel Poul Poulsen fra Radikale Venstre. 

- Jeg er klart tilhænger af vindmøllerne. Det har jeg været hele tiden. Vindmølleprojektet fra Sønderborg er en direkte forlængelse af den klimapolitik, vi har ført i Assens, siger han.


Også Berit Schaldemose fra Socialdemokratiet er fortaler. 

- Jeg er klart for. Vi har simpelthen en forpligtelse til at komme videre med det. Det er, som om at hver gang vi snakker tiltag i Assens Kommune, så er det sådan, at det ikke skal være hos os selv, men altid hos de andre, siger hun. 

Det forventes, at der næste år vil være en høring om projektet. Energistyrelsen står for den endelige godkendelse af projektet.

Løst eller KVast

Fordi fronterne har været trukket så skarpt op i sagen i flere år, var fire lokalpolitikere fra Assens Kommune inviteret med i eksperimentet Løst eller KVast. 

Der var tale om politikerne Dan Gørtz (V), Berit Schaldemose (S), Lars Kolling (DF) og Poul Poulsen (Rad. V.) 

Her skulle de forsøge at finde ud af, om de kunne finde en måde at samarbejde om den grønne energi. 

I toppen af artiklen kan du se, hvordan det gik. 

Man kan se flere afsnit af Løst eller KVast på tv2fyn.dk/kvast.

Hele forhandlingen mellem de fire politikere kan ses herunder.

Der er vindmøller på vej ud for Helnæs, og det deler vandene i Assens.
Fotograf: Fotograf: Jonathan Malat Redigering: Jonathan Malat/Anton Gyde
280746-0dc4c2a6.jpeg
280746-0dc4c2a6.jpeg
V
Venstre
Dan Gørtz
Født 24/1/1962
260789-bc3cae91.jpeg
260789-bc3cae91.jpeg
a
Socialdemokratiet
Berit Schaldemose
Født 31/3/1966 i Odense
283304-d4e9d2f1.jpeg
283304-d4e9d2f1.jpeg
DF_2
Dansk Folkeparti
Lars Kolling
Født 28/7/1974 i Assens
14895-a163ae2e.jpeg
14895-a163ae2e.jpeg
rv_2
Radikale Venstre
Poul Henrik Poulsen
Født 12/6/1952 i Gudbjerg

Oversigt

    Oversigt