Lokale arbejder sammen og bygger deres eget kunst

En hverdagsaften byttede frivillige stuen og TV'et ud med fællesskab og håndværk. Sammen med en kunstner havde de fire timer til at bygge et kunstværk i form af en bænk.

Snakken går, mens malerrullerne glider hurtigt over de ru brædder. Samtidig skærer lyden af en vinkelsliber gennem luften, mens rustne søm falder af brædderne, så de kan sendes videre til malerholdet. 

En flok frivillige borgere fra Nyborg er mødt op på cirkuspladsen. De er blevet sat til at arbejde med forskellige ting, for på fire timer skal de, med hjælp fra kunsteren Thomas Dambo, bygge et nyt mødested til området. 

- Det spændende ved det var, at ingen af os vidste, hvad vi skulle lave. Det er faktisk første gang, at vi er sammen om sådan noget her, siger Finn Ammentorp, der er mødt op for at hjælpe med at bygge. 

Kunstprojekt over hele Fyn

De skal bygge et mødested. Et kunstværk. En bænk. Det kan kaldes mange ting, og det er Thomas Dambo, der står bag det hele. Han har brugt ni dage på at bygge ni bænke i ni forskellige kommuner. Det hele er en del af kunst- og kulturfestivalen Mod.Strøm, der i disse dage finder sted over hele Fyn. 

Thomas Dambo bygger og designer skulpturer af genbrugsmaterialer. Ofte gør han det sammen med en flok frivillige mennesker, som ikke nødvendigvis har en baggrund med kunst eller håndværk. Det samme gælder projektet med bænkene. Alle ni bænke er bygget med lokale frivillige fra den pågældende kommune. 

- Jeg synes jo, det er rigtig fedt at lave sådan et projekt, hvor det bliver skabt i samarbejde med de lokale.  Fordi min mission som kunstner er at få folk til at forstå, at der er en masse værdi i deres eget affald. Derfor vil jeg gerne finde affaldet lokalt og lave det om til en værdi sammen med de lokale kræfter, siger Thomas Dambo.  

Fællesskab skaber nyt

I Nyborg er de glade for, at de selv får lov til at være med til at bygge deres nye bænk, selvom det er Thomas Dambo, der bestemmer udtrykket. 

- Jeg tror, det vil gøre, at vi passer mere på det, og at vi får en større tilknytning til stedet. Jeg tror, jeg vil til at gå noget mere herned og se, om det står her endnu, siger Ingrid Nielsen med et grin. Hendes tøj er blevet plettet til af maling i vilde farver. 

Og i en tid, hvor de fleste nok ville bruge en septemberaften inden døre med telefonen eller foran fjernsynet, så nyder de fremmødte nyborgensere at være samlet og lave noget til lokalsamfundet i fællesskab. 

- Næste gang, der er brug for sådan nogle frivillige, så ved jeg lige nøjagtig, hvor jeg skal henvende mig, siger Finn Ammentorp og vender sig ud på det arbejdende hold, der efterhånden er blevet færdige med deres nye bænk.

Hvis du vil se, hvordan bænken i din kommune ser ud, så kan du se det på Thomas Dambos Faceboo-kprofil eller Instagram

Se hele indslaget med frivillige Finn Ammentorp, kunstner Thomas Dambo og frivillige Ingrid Nielsen.

Oversigt

    Oversigt