I det fynske folks tjeneste

Lokalsamfund knuget af sorg

Det lille lokalsamfund ved Asperup og Kustrup på Vestfyn er i chok efter at tre afholdte naboer onsdag mistede livet i en tragisk trafikulykke.

Det lille lokalsamfund ved Asperup og Kustrup på Vestfyn er i chok efter at tre afholdte naboer onsdag mistede livet i en tragisk trafikulykke.

- Det er først og fremmest en tragedie for familien, men det er også en kæmpe tragedie for hele lokalsamfundet. Tre personer, som vi alle kendte og holdt af, er pludselig revet væk. Det er uforståeligt, at vi ikke skal tale med dem mere, siger Roland Nowack, der bor i området.

Da han hørte om ulykken tog han op på Bogensevej for at finde ud af, om de omkomne var nogen han kendte.

- Jeg måtte knibe en tåre, da jeg fandt ud af, hvem de var. Det bliver en savn for hele lokalsamfundet, hvor alle kender alle. Alle tre var meget søde, rare og hjælpsomme, fortæller Roland Nowack.

De dræbte er en ægtepar på 72 og 73 år fra Asperup og deres 46-årige søn, der bor i Kustrup. Familien var efter en gåtur på vej tilbage til sønnens hjem, da de blev ramt af bilen tæt på hjemmet. Den 46-årige mand efterlader sig to teenagesønner.

Familien blev efter ulykken samlet og fik meget hurtigt hjælp fra blandt andet de lokale sognepræster.

- Præsten kommer ind i et følelsmæssigt kaos, og den første opgave er at få forvirringen ophævet ved at lade de berørte tale og fortælle. I fagsproget hedder det "defusing", og målet er at give de efterladte et fundament, de kan stå på, når deres verden pludselig er styrtet i grus, siger Ole Engberg, der er ledende beredskabspræst i Region Syddanmark.

Når chokket og forvirringen har lagt sig, er det sognepræstens opgave at hjælpe med det praktiske, og her kan lokalsamfundet også være til en stor hjælp.

- Ingen kan tage den forfærdelige oplevelse fra de efterladte, og de skal lære at leve med det resten af livet. Men det er meget vigtigt, at de pårørende oplever, at de ikke er alene, at de får støtte fra både sognepræsten og fra naboerne i det lille samfund. På længere sigt er det aflastende, at familien ikke skal leve alene med tragedien, siger Ole Engberg.

Ved du noget? Så send os et tip