Lokket væk fra skolen: Unge filmede overfald på elev

To 16-årige er blevet idømt henholdsvis en ungdomssanktion og en betinget fængselsdom for at have slået, sparket og truet et par yngre drenge i Odense.

Onsdag middag faldt der dom i Retten i Odense i en sag om flere tilfælde af vold og trusler mod en 15-årig og en 13-årig dreng. Overfaldene er sket ved de to forurettede drenges skole i Odense og foran Odense Banegård. En af episoderne er også blevet filmet og delt i drengenes omgangskreds. 

-  Der har været tale om både knytnæveslag og spark, og i et af tilfældene er der også blevet givet et knæ i hovedet. Så der er tale om meget omfangsrig vold, fordi der er blevet sparket og slået så mange gange, fortæller anklager ved Fyns Politi, Rasmus Maar Hansen. 

I alt har fem drenge været involveret i overfaldene, men kun to 16-årige er blevet dømt, fordi de sidste er mindreårige. Den ene af drengene er dømt for tre overfald, mens den anden kun er dømt for at have medvirket til det sidste af overfaldene.

Lokket ud fra skolen og overfaldet

Det første af de i alt tre overfald fandt sted den 28. oktober 2016 mellem H.C. Andersen Skolen og B1909's nærliggende boldbaner. Den 16-årige dreng har her lokket den 15-årige ud fra skolen og hen mod nogle nærliggende boldbaner. Her har han sparket den 15-årige i hovedet over 20 gange, og samtidig truet med at ville stikke ham ned, hvis han fortalte om overfaldet til nogen. 

Allerede få dage efter blev den 15-årige dreng igen overfaldet af den 16-årige. Denne gang foregik overfaldet foran Odense Banegård, og den 16-årige filmede slagene og sparkene og delte bagefter filmen med sine venner.

En uge efter var det en kun 13-årig dreng, der blev udsat for slag og spark foran H.C. Andersen Skolen. Det er dette overfald, som den anden 16-årige tiltalte også blev dømt for at have medvirket til. 

Skal afsone på lukket institution 

Den 16-årige dreng, der kun er dømt for det ene overfald, er blevet idømt 60 dages betinget fængsel. I den periode skal han være tilknyttet kommunen, så man kan sikre sig, at han passer sin skole og får en struktureret hverdag, fortæller Rasmus Haar Hansen. 

Den 16-årige, der er dømt for alle tre tilfælde af vold og trusler, er derimod blevet idømt en såkaldt ungdomssanktion. En ungdomssanktion er et alternativ til ubetinget fængselsstraf for unge mellem 15 og 18 år, som begår alvorlig kriminalitet. Hvad, der helt præcist skal ske med den 16-årige, er endnu ikke fastlagt, men ifølge anklageren vil den dømte højst sandsynligt først blive anbragt på en lukket ungdomsinstitution i en periode, hvorefter han vil blive overflyttet til en åben.

Ungdomsinstitutionen vil normalt være placeret et stykke væk fra, hvor den unge normalt bor, så den unge kommer væk fra sin normale omgangskreds, fortæller anklageren. 

- Det er den rigtige afgørelse, fordi vi ser et mønster, hvor han blever dømt for tre voldsforhold. Det har et omfang, hvor der ikke bare er tale om enkeltstående tilfælde, og derfor er der en bekymring for, at han hurtigt kommer ud i noget lignende. Så det er for at sikre en langvarig intensiv indsats for at få ham på ret køl igen, og der er ungdomssanktionen et af de sikreste midler vi har, mener Rasmus Haar Hansen.

De tre mindreårige, som ikke har kunne dømmes for overfaldene, har alle afgivet forklaring i retten. Deres sager ligger nu hos kommunen. 

Oversigt

    Oversigt