I det fynske folks tjeneste

Lose lun på fødsler i Svendborg

Venstre er klar til at undersøge muligheden for at bevare fødeafdelingen på Svendborg Sygehus efter 2022.

00:23

Video: Foto: Michael Bager/Fynske Medier

Socialdemokratiets forslag om, at alle de sydfynske kvinder, som forventes at få en ukompliceret fødsel, også efter 2022 kan føde i Svendborg, bliver vel modtaget af reginsrådsformand Stephanie Lose (V).

Men det er ifølge hende en udfordring, at beslutningen om at lukke fødeafdelingen i Svendborg er en del af aftalen omkring Nyt OUH. 

- Oprindeligt var beslutningen om, at der ikke skal være fødsler længere i Svendborg, når Nyt OUH står færdigt, en del af beslutningen fra staten om, at der ikke må være akutsygehus i Svendborg. Det var fordi, at fødslerne hænger uløseligt sammen med akutsygehuset. Så jeg har lidt svært ved at se, at der er ændret noget på præmisserne, siden den beslutning som socialdemokraterne selv var med til at træffe, siger Stephanie Lose. 

Læs også Kovending: S vil bevare fødsler i Svendborg

- Omvendt så er det også sådan, at hvis der er noget nyt, der gør, at der er mulighed for at træffe andre beslutninger i dag, end der var dengang, så er vi selvfølgelig altid med på at undersøge det. Det ville da være det helt naturlige at gøre, siger regionsrådformanden.

Den socialdemokratiske næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen, mener, at der er sket en faglig udvikling, siden beslutningen om at lukke fødeafdelingen blev truffet for godt 10 år siden. Og Jordemoderforeningen mener også, at det giver god mening. 

- Man har erfaring for, at jo større en fødeafdeling er, jo flere tidspunkter og perioder bliver der, hvor familierne ikke får den omsorg og faglighed som de har brug for, siger Birgitte Valeur, formand for Jordemoderforeningen i Syddanmark. 

Stephanie Lose venter derfor også med spænding på nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.   

- Sundhedsstyrelsen er ved at revidere de nuværende retingslinjer for fødsler og omsorg for gravide. Og dukker der noget op i den forbindelse, som giver mulighed for at fortsætte med fødsler uden for Nyt OUH, så er vi meget åbne for det, siger Stephanie Lose.